Siirry sisältöön
Elettiin sitä ennenkin

Köyliön Valokuvat -arkisto

Kalevi Salmi:

Mitä, häh, missä?

Välillä tuntuu kuin juuri kukaan ei tietäisi siitä tai olisi edes asiasta kiinnostunut. Onhan tuo tekstini onneksi liioittelua, mutta on siinä vähän perääkin. Siksi tässä kerron arkistosta vähäsen.

Kuvat ovat palvelimella ja niitä voi katsella ilman salasanoja oman tietokoneen avulla osoitteessa www.koylio-seura.fi/kuva/shop.

Kuva on Koyliön Valokuvat Arkistossa nimellä Marjoja kerätään ja kuvaus on tapahtunut Köyliön Yttilässä. Vasemmalla on Nousiaisissa elämäntyönsä opettajana tehnyt Taimi Vännilä, keskellä hänen isänsä sisar, Lyydi-täti, joka oli leipomotyöntekijänä Porissa. Oikealla on ahlaislainen opettaja Heimo Ylermä, joka oli Taimin Alpo-veljen vaimon Helgan veli. Kuva: Köyliön Valokuvat -arkisto.

Tällä hetkellä arkistossa on 10595 kuvaa. Noin 8000 kuvaa ladattiin sinne Köyliö-seuran Köyliön Upeat Valokuvat Arkistoon -hankkeen aikana vuosina 2008- 2012. Osa kuvista on valokuvaaja Jaakko Ojalan ottamia, mutta valtaosa on saatu Köyliön kodeista. Suomen Kotiseutuliitto myönsi vuonna 2013 Köyliön Valokuvat Arkistolle VUODEN KOTISEUTUTEKO -palkinnon.

Arkistoa on hyödynnetty runsaasti kuvitettaessa kirjoja ja tuotettaessa esittelymateriaaleja. Mm. Tuiskulan torppareita ja itsenäistä isäntäväkeä – kirjan kuvituksen hoidin yhdessä Laineen Annelin kanssa lähes kokonaan arkiston kuvien avulla, kätevästi ja nopeasti.
Valokuvat on tallennettu tietokantaan alkuperäisessä skannauskoossa, yleensä vähintään 1 Mt. Ohjelma kuitenkin tuo kuvat näkyviin selvästi pienempinä, yleensä vain noin 1/50 tästä koosta. Näin on haluttu varmistaa valokuvien luovuttajien toiveet siitä, ettei kuvia käytetä luvatta laadukkaisiin painotöihin, mutta että ne kuitenkin ovat kohtuudella katsottavissa. Näillä reunaehdoilla kuvat ovat vapaasti ihasteltavissa.

Vuosina 2017- 2018 arkistoon siirrettiin noin 2300 uutta kuvaa; museoesineitä Tuiskulan Torpparimuseosta, Räisälä Museosta ja Yttilän Museokoulusta.

Kuvien etsiminen arkistosta tapahtuu käyttämällä Haku-toimintoa. Ohjeet hakujen tekemiseen löytyvät ? -merkkien alta sekä vähän laajempana vasemman yläkulman INFO- kohdasta.

Jatkossa rakennetaan Arkistoon myös näyttelyitä, lähinnä museoesineistä. ”Rakennetuista” näyttelyistä on INFO: ssa sekä luettelo että hakuohjeet. Näyttelyjen tekoon ei ole vielä vakavasti ryhdytty, mutta niiden logiikka katsomalla varmasti hahmottuu.
Kuvien ostaminen arkistosta on myös mahdollista. Ohjeet tästäkin löytyvät INFO:sta, mutta harkinnassa on jatkossa myydä kuvia vain digitaalisina tiedostoina.

Tänä vuonna on arkiston hakusivulle lisätty mahdollisuus vaihtaa sivulla olevaa valokuvaa. Se tuo ulkonäköön vaihtelua. Vaihdan kuvan kuukausittain kuun alussa ja pyrin valitsemaan kuvia, joista tiedot ovat kovin puutteelliset. Toiveenani on näin ollen myös saada katsojilta kuvista lisätietoja. Jotta tarkastelu onnistuisi hyvin, on nämä kuvat mahdollista suurentaa täyteen kokoon. Marraskuun kuva on Tuiskulan alueelta, mutta kyllä Tuiskulan kuvaakin voi katsella, vaikka asuisi muualla. Jatkossa otan mielelläni vastaan toivomuksia seuraaviksi vaihtuviksi kuviksi.

Kävijöitä sivuilla on viime aikoina ollut kuukaudessa 150- 250. Hyvä määrä, mutta, mutta …

Kuvien etsiminen tapahtuu hakusanojen avulla. Minusta on näyttänyt, että haun käyttö ei ole kaikilla aivan hallinnassa, soisin olevan. Siksi rohkeasti esitän tässä blogikirjoituksessa, että kukin kyläyhdistys voisi järjestää valokuvaillan, jonka puitteissa olisi mahdollista keskustella myös kylän tarpeista täydentää arkiston valokuvasatoa ja muista siihen liittyvistä intresseistä. Omasta kalenteristani yrittäisin myös löytää aikaa näille illoille. Tosinhan eläkeläisellä vasta kiireitä onkin.

Kuva on Köyliön Valokuvat Arkistossa nimellä KOY1590. Tuiskulalainen suutari Nurminen on käyttänyt puukkoa työvälineenään. Aika käytetyltä se vaikuttaakin. Kuva: Köyliön Valokuvat -arkisto.

Säkylän kunta hyväksyi kuukausi sitten Säkylän Kotiseutuarkiston toimintaohjeen, jonka mukaan ”Kotiseutuarkisto toimii Köyliö- ja Säkylä-seurojen alaisuudessa yhteistyössä Säkylän kunnan kanssa”. ”Arkistolla on toimitilat sekä Säkylässä että Köyliössä” ja ” sekä Köyliön Valokuvat Arkisto että Säkylä-seuran Topoteekki – verkkoarkisto muodostavat osan Kotiseutuarkistoa”. Tämä päätös vankisti Köyliön Valokuvat Arkiston perustaa ja nyt onkin hyvä hetki pohtia sekä arkiston laatua että kuvien määriä.

Ja onhan Tuiskulalla erityinen intressi, sillä aivan valtaosa arkistoon viimeksi siirretyistä kuvista on Tuiskulan Torpparimuseon esineiden kuvia-1673 esinekuvaa. Aiemmin Arkistoon siirrettyjä kuvia on ainakin sama määrä. Ei siis kannata etsiä pelkällä Tuiskula – sanalla, vaan jonkin rajaavan sanan käyttö on lähes pakollista.

Kuva on Köyliön Valokuvat Arkistossa nimellä KOY1972-Tytön puku. Se on valmistettu punaisesta sarssista. a) Puserossa, jossa kauluksissa mustaa samettia ja sametilla päällystetyt napit. Hihat jatkettu ohuella mustalla kankaalla. Vyötärössä laskokset ja vaalearaidallinen vyötärönauha. b) Hame, helmassa musta samettinauha. Takana rypytykset sekä nasta- ja hakakiinnitys. Paula Härkälä on hankkinut puvun joskus huutokaupasta. Kuva: Köyliön Valokuvat -arkisto.

Kuva on Köyliön Valokuvat Arkistossa nimellä RÄM1113. Alkuperäinen nukke on Räisälä museossa ja nuken päällä on kopio Räisälän kansallispuvusta. Kuva: Köyliön Valokuvat -arkisto.

Kuva on Köyliön Valokuvat Arkistossa nimellä YMK247. Punatulkku, Pyrrhula rubieilla, on toiminut Tuiskulan kansakoulussa opetusvälineenä ja nykyään se on Yttilän Museokoulun kokoelmissa. Kuva: Köyliön Valokuvat -arkisto.

__________

Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Kalevin kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa!

 

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös