Kaikki tiet johtavat Köyliöön, osa 2.
Kalevi Salmi:
(Kirjoituksen osa 1. on julkaistu tässä blogissa 18.3.2019.)
Tässä kirjoituksessa paneudun pääasiassa Pyhän Henrikin pyhiinvaelluksen asioihin. Kuitenkin muistutan, että Suomessa on lukematon määrä muitakin pyhiinvaelluskohteita vuonna 2019, joihin voi tutustua tämän listan: Pyhiinvaelluksia 2019 avulla. Tavallisesti vaellukset ovat kävellen tapahtuvia, mutta polkupyörävaelluksiakin löytyy. Nostan tässä esiin Tour de Henrik – polkupyörävaelluksen Kokemäeltä Turkuun, jonka ajoitus vuonna 2019 on 25.-27.6. Matka on 145 kilometriä, pyöräilijät ovat 9-17 vuotiaita. Tourin järjestäjinä toimii Nuori Kirkko ja kunakin vuonna mukana olevat seurakunnat. Myös lapsille on omia vaelluksia, joista nostan esiin Tampereen vaelluksen. Pyhiinvaellus alkaa Finlaysonin kirkolta ja päättyy Finlaysonin kirkolle. Reitin pituus on 1,3 kilometriä ja reitin varrella on 7 pysähdystä. Lasten pyhiinvaellus mahdollistaa lapselle hänestä itsestään käsin tapahtuvan ihmettelyn. Mobiilisovellus ohjaa kulkemaan reitillä ja pysähtelemään tietyissä paikoissa.
Pyhän Henrikin Pyhiinvaelluksen historia
Pyhän Henrikin Pyhiinvaellusreitin selvittäminen ja maastoon merkitseminen aloitettiin vuonna 1975. Tien viralliset avajaiset olivat 30.6.1979 aamuna Turun kaupungin 750- vuotisjuhlien yhteydessä vietettyjen 31. valtakunnallisten kotiseutupäivien osaohjelmana. Köyliöläinen taiteilija Väinö Nummisto oli ottanut sydämenasiakseen tien selvittämisen ja toimi asiaa hoitavan toimikunnan puheenjohtajana alusta alkaen. Hänen suunnittelemansa muistolaatta paljastettiin ja naulattiin 5.6.1976 Polsun riihen seinään. Laatassa on teksti ” Tältä seudulta lähti Pyhän Henrikin saatto- kristinuskon alkuliike- pyhiinvaellusten monivuosisatainen perinne: 1156 – 1976”
Köyliö-seuran vuosikokouksen 2019 teemana pyhiinvaellukset
Köyliö-seuran vuosikokoukseen 24.3.2019 oli kokousesitelmän teemaksi valittu ”Pyhiinvaellukset”. Aiheesta kuulimme kolme esitystä: Kirjoittaja Kalevi Salmi aloitti kertomalla pyhiinvaelluksista yleisesti. Hän edustaa entistä Köyliön kuntaa Pyhän Henrikin Pyhiinvaellusyhdistyksen hallituksessa. Erkki Länsisyrjä kertoi Pyhän Henrikin tie- vaellusreitistä, josta hän on vuonna 2014 tehnyt gradun. Seija Muurinen kertoi lopuksi omista vaelluskokemuksistaan. Seija on vaellusten konkari ja mm. Santiago de Compostelan monivuotinen kävijä.
Pyhän Henrikin Pyhiinvaellusyhdistyksen toiminta
Pyhän Henrikin Pyhiinvaellusyhdistyksen hallituksessa on yksi edustaja jokaisesta kunnasta, jonka lävitse reitti kulkee. Edustus on myös kunnista, joita ei enää ole. Pyhiinvaellusyhdistyksellä on myös Neuvottelukunta, jonka puheenjohtaja on Kari Mäkinen.
Katoliset järjestävät joka vuosi vaelluksen Turusta Köyliöön, joka aina päättyy messuun Köyliön Kirkkokarilla. Usein vaelluksen kävelyosuus on kuitenkin vain välillä Yläne – Köyliö ja väli Turku-Yläne tehdään bussilla. Näin myös vuonna 2019. Messun ajankohta on määritelty ”kesäkuun 18. päivää lähimpänä oleva sunnuntai”
Joka kolmas vuosi katoliset vaeltavat ns. Pitkän vaelluksen, jolloin kävelyosuutta on koko matka Turusta Köyliöön. Seuraava Pitkä vaellus on 8.-14.6.2020.
Samoin vuosina, samaan aikaan katolisten kanssa myös Pyhän Henrikin Pyhiinvaellusyhdistys järjestää Pitkän vaelluksen. Tämäkin vaellus kulminoituu messuun Kirkkokarille samaan aikaan. Katoliset ja Pyhän Henrikin Pyhiinvaellusyhdistyksen vaeltajat matkaavat vain välin Yläne-Köyliö yhdessä. Muilta osin majoituspaikat, ruokailut ja muutkin järjestelyt kumpikin hoitavat erikseen. Kun vaeltajat saapuvat lauantai-illalla Lallin koululle viimeiseen yöpymiseensä, on jäljellä enää vain sunnuntain lyhyt etappi Kirkkokarille. Väsyneiltä vaeltajilta koulun majoitus-, saunomis- ja ruokailujärjestelyt ovat aina saaneet runsaat kiitokset.
Välivuosina Pyhän Henrikin Pyhiinvaellusyhdistys järjestää lyhyempiä, ns. hoitovaelluksia, joiden aikana valitulla vaellusosuudella parannellaan reitin merkintöjä sekä siistitään ja huolletaan polkuja. Vuoden 2019 hoitovaellus tapahtuu välillä Ruskon kirkko-Turun tuomiokirkko, matka on noin 12 kilometriä.
Vaeltajat toivotetaan tervetulleeksi
On muodostunut perinteeksi, että vaeltajien saapuessa seuraavan kunnan rajalle, täällä on heidät toivottamassa tervetulleiksi tulevan kunnan lähetystö.
Reitin varren kuntien asukkaita kannustetaan myös mukaan
Kunkin kunnan asukkaita halutaan myös kannustaa vaeltamaan pyhiinvaeltajien mukana ainakin jonkin matkan, tarvitsematta ilmoittautua virallisesti vaeltajaksi. Samoin joka vuosi muutkin kuin viralliset vaeltajat ovat tervetulleita Kirkkokarille. Messun Kirkkokarilla järjestää aina katolinen seurakunta. Ehtoollinen jaetaan vain katolisille ja muut osallistujat saavat siunauksen.
Vesimatka Taren rannasta Kirkkokarille ei ole kovin pitkä, mutta virtaus salmessa on voimakas. Ylitys tapahtuu venein ja apuna on viime aikoina ollut myös lautta. Ristolan kyläyhdistykselle kaunis kiitos. Kuljetusjärjestelyt ja Taren rannan ruokapalvelut ovat aina onnistuneet mainiosti. Ristolan kyläyhdistys ylläpitää Taren rannassa myös venettä, jota Kirkkokarilla kävijät voivat vapaasti käyttää.
Vuosien 2019 ja 2020 Pyhän Henrikin reitin vaellukset
Kirjaan tähän vielä yhteenvedonomaisesti vuosien 2019 ja 2020 vaellukset Pyhän Henrikin vaellusreitillä.
- Katolisten vaellus 14. -16.6.2019. Messu Köyliön Kirkkokarilla sunnuntaina 16.6. klo 13.00.
- Pyhän Henrikin Pyhiinvaellusyhdistyksen järjestämä hoitovaellus Kesä-Heikkinä, tiistaina 18.6.2019 välillä Ruskon kirkko – Turun Tuomiokirkko. Lähtö Ruskon kirkolta klo 10.00. Vaelluksesta tarkemmin tästä linkistä.
- Sekä katolisten että Pyhän Henrikin Pyhiinvaellusyhdistyksen järjestämä Pitkä vaellus 8.- 14.6.2020. Messu Köyliön Kirkkokarilla sunnuntaina 14.6. klo 13.00.
Köyliön Pyhiinvaellussuunnitelma
Lopuksi vähäsen Köyliön omasta Pyhiinvaellussuunnitelmasta, jota ideoidaan yhdessä Säkylä-Köyliön seurakunnan kanssa. Asia on siis vasta idea-asteella, mutta aika tunnetusti näyttää: Tavoitteena on kerran vuodessa tapahtuva, lyhyehkö polkupyörävaellus, jonka päätepiste on Köyliössä Taren ranta ja ehkä joinakin vuosina myös Kirkkokari. Ajoituksena on elokuun loppupuoli seurakunnan määrittämänä aikana ja vaellus päättyy iltahartauteen tai messuun. Vuonna 2019 paikalle saavutaan polkupyörin ”omalla vastuulla” ja yhdessä käveltävä osuus on tällä kerralla lyhyt- Taren piha-alueelta rantaan. Seurakunta tiedottaa tarkemmin asian etenemisestä.
Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Kalevin kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.
Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa!