Kalastusvälineet esittelyssä
Niilo Härkälä:
Taas sitä kirjoitellaan kalastuksen merkeissä ja tällä kertaa Lohjalta, syyskalastusreissulta! Esittelen vähän tässä kirjoituksessa kalastusvälineitäni ja sitä, millä perusteella ne valitsen.
Kalamiehen ABC
Jokaisella urheilu- ja harrastuskalastajalla tulisi olla tietyt välineet aina vesillä mukana. Näitä välineitä ovat: puukko, köysi, pihdit, kylmälaukku sekä puntari ja mitta. Puukolla saadaan ruokakala verestettyä ja mahdollisuuksien mukaan suolistettua ja pihdeillä saadaan ikävästi kalan kitaan jäänyt kolmihaarakoukku helposti pois. kylmälaukulla estetään kylmäketjun katkeaminen ja kalan pilaantuminen ja puntari ja mitta on hyvä pitää ennätyskaloja varten mukana, jotta ne voi päästää jatkamaan sukua hyvissä voimin, kuitenkin tilastoituna.
Talvikalastus
Pikkuhiljaa alkaa taas syysillat pimetä ja pian lumi (ehkä) jo vähän valaisee maisemaa. Edelliset talvet ei kovin paljon ole tarjonneet pilkkikelejä, mutta aina on jäälle päästy. Pilkkimiehen tärkein varustus on hyvä vaatetus. Pilkkiessä alkaa vilu hiipimään hihoista sisään, jos ei ole varustautunut kunnolla, etenkin kun yleensä jäällä vietetään useita tunteja. Kerrospukeutuminen ja pilkkihaalarit ja mahdolliset lämpösaappaat tuovat mukavuutta istuskeluun.
Näiden varusteiden lisäksi omaan pilkkireppuuni mahtuu 8 vapaa, joissa jokaisessa on eri viehe, sillä vieheen vaihto on paljon työläämpää, kuin vain uuden vavan ottaminen käyttöön. Repussa on myös lämpöpusseja, ylimääräiset naskalit, köysi, makkaraa, monitoimityökalu sekä sohjokauha. Pilkkimiehellä on hyvä olla myös mukana jääkaira ja siihen vaihtoterät.
Vieheet
Omasta viehearmeijasta löytyy kaikkea tarvittavaa. Vieheet valitaan mukaan sään ja kalastettavan alueen maaston, kalastettavan kalan ja veden laadun perusteella. Myös perinteiset ärsykevärit tulee aina pakattua mukaan. Hyllyssäni lojuu kolme pakkia. Yksi suuri säilytyspakki, jossa kaikki vieheet ovat lajiteltuna. kaksi muuta pakkia ovat pienempi kantopakki, sekä suurempi venepakki.
Vieheitä on paljon erilaisia ja niitä ovat mm. jigit, vaaput, lusikat, lipat, pilkit, jerkit jne. Kaikki vieheet houkuttavat kalaa eri tavalla ja jokainen toimii omalla alueellaan. Parhaita ottipelejä en tietenkään voi paljastaa 😊.
Vavat
Jos pilkkivapoja ei lasketa, löytyy hyllystä seitsemän vapaa. Perhokalastusvapa, uisteluvapa, raskas haukivapa sekä neljä erilaista jigivapaa eri painoluokilla. Eri painoluokat ovat tärkeitä, jos tahtoo maksimoida heittojen tarkkuuden ja uinnin täyden hallitsemisen.
Vapojen kuljetus ja säilytys on hoidettava huolellisesti sillä nykyajan vavat ovat päällystetty niin, että pienetkin kolhut saattavat vahingoittaa vapaa kohtalokkaasti. Siksi käytän itse aina vavan mukana tulevaa suojapussia ja vielä kovaa kantolaukkua, johon mahtuu monta vapaa.
Kelat ja siimat
Kelat on valittava vavan mukaan, jos kela ja vapa ei sovi yhteen, ei kalastus onnistu. Siimojen valinta on lähinnä kalastajan henkilökohtainen valinta, mutta itse suosin punottua siimaa. Toisin kuin monofiilisiima, punottu siima ei jousta, eikä mene rasituksesta niin helposti poikki.
Ainoa siimanvalintaan liittyvä lähes pakollinen asia on se, että siiman tulisi monessa kalastustavassa olla värillistä, jotta tärpit näkee.
Muu varustus
Muuta varustetta itseltäni löytyy mm. haavit, nostokoukut kahluuvarusteet ja kaikenlaiset huoltovarusteet. Lisäksi perhonsidontapenkki komeilee työpöydällä, mutta siitä kertominen vaatisi kokonaan oman tekstin.
Lopuksi voidaan todeta, ettei kalastuksen tarvitse olla välinelaji, mutta se tekee hommasta jännittävämpää ja jos mahdollista, lisää kalan saantia.
Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Niilon kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluaatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.
Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa!