Siirry sisältöön
Joutoajan puuhat

Turvataan kalansaanti tulevaisuudessakin

Niilo Härkälä:

Tänä päivänä kalastuspiireissä suureksi puheenaiheeksi on noussut vastuullinen kalastus ja se herättääkin suuria tunteita ja jyrkkiä mielipiteitä. Asiasta on syntynyt suurta riitaa nuoremman sekä vanhemman sukupolven välillä, siksi tämä blogikirjoitus on jälleen mielipiteetön ja puolueeton. Toivon siis, että tekstin lukija asettuu rennosti ja selailee tekstin läpi avoimin mielin ja hyvällä asenteella.
Mitä vastuullinen kalastus oikeastaan sitten tarkoittaa?

Vastuullinen kalastus on oikeastaan trendi, joka on suomeen rantautunut lähivuosina ja sitä on alettu istuttamaan erityisesti nuoreen kalastuspolveen. Tähän trendiin kuuluu monia asioita, joita käymme läpi jokaista erikseen teksissä. Asioita ovat: ylä- ja alamitat, siisteys, välineistö, CR, ajankohdat sekä milloin on hyvä lopettaa. Aloitetaan purkamaan pointteja yksitellen.

Ylä- ja alamitat

Alamitta on varmasti tuttu käsite jokaiselle kalastajalle, eli tietyn mitan (cm) alittavat kalat on päästettävä takaisin kasvamaan. Ylämitta kuitenkin saattaa olla vieraampi käsite. Ylämitta on yleensä arvioitava paino, jonka ylittävä kala tulisi vapauttaa. Esimerkki ylämittoja: Hauki (n.5 kg), kuha (n.3kg), ahven (n.800g). Tässä vaiheessa monella herää kysymys, mitä ihmettä? No, perusteluna vapautukselle on se, että nämä suuret kalat ovat ylivoimaisesti tehokkaimpia lisääntyjiä ja tärkeimpiä yksilöitä kalakannan ylläpitoa ajatellen. Suuret hauet ovat myös ns. särki-imureita, joten ne auttavat pitämään särkikalakannat kurissa. Tämä on noussut painotettavaksi asiaksi, sillä välineistö on kehittynyt vuosien varrella todella paljon ja suurien haukimammojen kalastus on muuttunut ”helpommaksi”.

Turvataan kalansaanti tulevaisuudessakin; vastuullinen kalastus

Turvataan kalansaanti tulevaisuudessakin; vastuullinen kalastus. Kuvan lähde: kalastus.com

Siisteys, välineistö ja CR.

Lienee itsestään selvää jokaiselle kalastajalle, ettei rantaan kuulu jättää roskia tai etenkään vanhoja siimoja. Kuitenkin roskaaminen ja siimat ovat vakava ongelma monilla kalastuspaikoilla ja esimerkiksi vesilintuja kärsii ja kuolee suuri määrä vuosittain vanhoihin koukkuihin ja suolistoa vahingoittaneisiin siimanpätkiin.

Välineistö ja CR eli capture & relase (kalasta ja vapauta) liittyvät suoraan toisiinsa. Urheilukalastus on nykyään perustunut CR kalastukseen ja CR kalastajan olisi hyvä käyttää väkäsemättömiä koukkuja, jotta kala ei vahingoittuisi niin paljon. Lisäksi vaatii huomattavasti enemmän taitoa kalastajalta saada väkäsemättömällä koukulla kala ylös.

Ajankohta ja järki päässä

Menneenä kesänä nousi suuri keskustelu kalastuksella pitkällä ja kuumalla helteellä. Vesi oli lämmintä ja hapetonta ja kalat olivat ”väsyneitä”. Tällaisessa tilanteessa vastuullinen kalastaja ei kalasta. Kun kalaa väsyttää ja saa vaikka alamittaisen kalan ja se on vapautettava, kuluu pitkä aika ennen kuin kala toipuu stressistä ja hapettomuudesta, ellei kala jopa kuole pyyntitilannetta seuraavaan stressiin. Kutuaika on myös rauhoitettu aika juuri kutevan lajin pyyntiin.

Milloin lopettaa? Olisi erittäin hyvä muistaa, milloin kalaa on riittävästi itselle ja mikä koko on käypä. Siispä lisään tähän erään tunnetun kalastajan lausahduksen:

”Eniten kiusataan verkkoon kuolevaa kalaa. Vastuullinen vapaa-ajan kalastaja palauttaa vesistöön ylämitat, kudulle valmistautuneet mätikalat ja kutua vartioivat uroskalat. Siinä sivussa kalastaja valitsee välimitan kaloista omat ruokakalansa. Tätä on monen vaikea ymmärtää, mutta nuorisolle sekä tulevalle sukupolvelle näitä oppeja pyritään viemään. Lihalaatikkokalastajasukupolvelle aikaa on turha tuhlata”

Täsmennetään vielä sen verran, että lihalaatikkokalastajalla tarkoitetaan kalastajaa, joka ei osaa lopettaa kalan pyytämistä. Kaikki otetaan talteen ja laitetaan pakkaseen. Tästä kärsii eniten kuha, lohi, taimen sekä siika. Varjellaan yhdessä kalakantoja ja annetaan hyvät saaliit vielä monelle sukupolvelle meidän jälkeenkin! Vastuullista kalastusta ei kenenkään tarvitse välttämättä harjoittaa, mutta jokainen kalastaja tämän tekstin jälkeen voi miettiä, voisiko omia tapoja mahdollisesti jotenkin muuttaa? Muistutettakoon, että tekstin tarkoitus on valaista, mitä vastuullinen kalastus tarkoittaa ja mitä se pitää sisällään.


Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Niilon kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluaatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa!

Kirjoita kommentti





Vieritä ylös