Susia! Uhka vai luonnon rikkaus?
Niilo Härkälä:
Perjantai-ilta oli jo ehtinyt pimetä kunnolla, kun ajelin autolla kohti Euraa. Huhuja olin kuullut, että susi liikkuisi Tuiskulassa, mutta nyt näin sen omin silmin, kun kirkkaiden lisävalojen keilaan osui yksinäinen susi. Puhelin käteen ja soittoa lähellä asuville, että koirat sisälle. Pian moni oli kuullut havainnostani ja sainkin ehdotuksen kirjoittaa Sanokaas mun sanonee -blogiin ja sen teenkin. Ajankohtainen ja kiinnostava aihe!
Susia on suomessa tällä hetkellä noin 230 yksilöä, ei siis ole kovin suuri todennäköisyys joka päivä törmätä hukkaan! Susi onkin suomessa luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Susien lukumäärä on aikoinaan ollut moninkertainen, mutta sudet on satoja vuosia sitten tapettu lähes sukupuuttoon. Sudet ovat biologisesti samaa rotua, kuin kesy koira, mutta nykyajan koirat ovat käyneet pitkän jalostusprosessin ja kesytyksen. Sudet liikkuvat laumoissa, joissa on yksi lisääntyvä pari ja muut eri vuosien pesuetta.
Suomessa sudet eivät ole vuosiin ollut varsinainen ongelma ihmisille. Suurinta harmia ne tuottavat eläintiloilla, joihin sudet välillä kohdistavat saalistusretkiään. Ihmisille sudet eivät vahingoita. Viimeisin todettu ihmiseen kohdistunut hyökkäys on tapahtunut 1800-luvun puolivälissä. Myös 1900-luvulla huhun mukaan on ihmisen kimppuun susi hyökännyt, mutta tapausta ei olla todettu oikeaksi. Luonnonlakien vuoksi kotieläimet ovat kuitenkin vaarassa päätyä suden hampaisiin.
Pelko susista on pääasiassa ihmiselle turhaa, mutta pelko juontaa juurensa todennäköisesti rakkaiden kotieläinten suojeluun sekä yleiseen susipelkoon. On kuitenkin tärkeämpää pitää susien ihmispelko yllä. Susia ei saisi siis alkaa ruokkimaan tai yrittää kesyttää. Kun sudet pelkäävät ihmistä, pysyvät ne pois kotipihoilta ja tiheiltä asuinalueilta. Syy, miksi susia saattaa samalla alueella esiintyä useasti monen päivän ajan on seuraava: Sudet aloittavat lokakuussa vaelluskauden, jolloin ne saattavat liikkua jopa 70km päivässä. Jos kuitenkin sudet saalistavat hirvieläimen tai kaksi samalla alueella, pysyttelevät ne muutaman päivän ajan kyseisellä alueella.
Sudet viestivät reviirimerkkauksilla, eleillä, ilmeillä ja tunnetuimmin ulvomalla. Suden ulvonta tarkoittaa muulle laumalle, että on aika metsästää, kokoontua yhteen tai viestiä reviiristä. Susien metsästys puolestaan kulminoituu susien valttikorttiin: nopeus ja kestävyys. Susi pystyy juoksemaan jopa 60km/h jopa usean minuutin ajan. Susi siis väsyttää saaliinsa.
Jos kuitenkin uhkaavan oloinen susi kävelee vastaan metsässä, ei kannata ainakaan lähteä juoksukilpailuun, sillä sen häviää hyväkin juoksija varmasti. Susi kokee uhkaavaksi, jos uhri seisoo paikoillaan ja katsoo sutta suoraan silmiin. Paikoillaan uhkaavan näköisenä seisova kookas peura tai hirvi saattaa jäädä koskemattomaksi. Kova meteli on hyvä keino pitää sudet loitolla.
Sudet siis liikkuvat usein laumoissa, mutta luonnollisesti eläimissäkin löytyy häiriintyneitä yksilöitä. Nämä yksilöt liikkuvat yksin ja usein nämä yksilöt esiintyvät myös ihmisten pihoilla. Havaitessaan yksinäisen suden aivan asutuksen lähellä olisi suotavaa soittaa esimerkiksi hätänumeroon.
”Teksti on pieni tietopläjäys ja kirjoitettu mielipiteettömästi.”
Lähteet: suurpedot.fi, Wikipedia, Luonnonvarakeskus
_______________
Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Niilon kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa!