Siirry sisältöön
Kyläyhdistyksen toimet

Rauhanomaista menoa mullassa

Tänä kesänä istutusten värimaailma sain inspiraationsa tämän daalianlajikkeen (`Dalina Max Emilio`) väreistä. Kuvaaja: Sanna Kinnunen.

Sanna Kinnunen:

Alkukesästä 2014 Tuiskulan kyläyhdistys hankki ruukkuja kesäkukkia varten. Ne sijoitettiin kahden puolen kylän keskellä olevaa risteystä. Siitä lähtien on joka vuosi ostettu ja istutettu kesäkukkia ilahduttamaan ohikulkijoita ja kylän omaa väkeä. Kasvit ja niiden värimaailma on vaihdellut vuodesta toiseen, mutta aina on valintakriteerinä ollut kasvin luontaiset vaatimukset. Olen valinnut istutuksiin lajit, jotka selviävät ja kukkivat innokkaasti haastavissa, kuumissa olosuhteissa. Ja toisaalta toisen puolen tien samojen kasvien pitää sietää osittain myös varjoa.

Daaliat, miljoonakellot, uudenguineanliisat, marketat, hopeaputoukset ja lankaköynnökset ovat osoittautuneet luottamuksen arvoisiksi. Värit ovat vaihdelleet, mutta lajit pysyvät. Marketan tosin otan istutuksiin vain hätätapauksessa, koska se vaatii nyppimistyötä kukkiakseen pitkään. Laiska puutarhuri kun olen, valitsen kasvit myös niiden teettämän työmäärän mukaan. Ruukut ovat isoja ja niihin mahtuu paljon multaa, mikä edesauttaa kasvien hyvinvointia. Kasteluväli kesäkuumalla on kuitenkin pakostakin tiheä. Kastelen kerralla paljon ja pidän parin päivän välin ja kastelen taas. Syksyä kohti ilmojen viiletessä kastelua ei enää tarvita niin runsaasti. Lisäksi lannoitan luonnonlannoitteilla, eli kanankakalla, jolloin voin istuttaessa tehdä varastolannoituksen ja sitten pitkin kesää kastella vain puhtaalla vedellä. Muutenkin olen valinnut luomulinjan ja multakin on kompostoitua ja luonnonlannoitteilla lannoitettua luomumultaa.

Rungollinen paju Salix `Hakuro Nishiki`on Lillukasta ostettu pari vuotta sitten. Tänä keväänä siellä näytti olevan eri lajiketta, mutta ulkonäöltään hyvin samanlaisia pajuja myynnissä. Kuvaaja: Sanna Kinnunen.

Tuiskulan naapurissa sijaitseva Sepän puutarha on jo vuosia ollut kasvien ostopaikka. Joitain erikoisempia kasveja olen ostanut myös entisestä työpaikastani Kukka- ja puutarhakauppa Lillukasta, joka sekin on kuntaliitoksen myötä oman pitäjän yritys. Lillukasta ovat mm. rungolliseksi vartetut kirjavat pajut (Salix `Hakuro Nishiki`), joita on kaksi ollut jo parin vuoden ajan risteyksen aurinkoisemmalla puolella. Pajut on talvetettu Jaakkolan Vellun perunavarastossa. Vellu on ansiokkaasti huolehtinut niistä jo parin talven ajan. Hän on vienyt ruukut pikkupakkasten tultua varastoon, kastellut niitä talvella vähän ja tuonut keväällä huhtikuun alussa ulos. Siitä ne sitten ovat heränneet luonnon rytmissä kesään.

Luonnonlannoitteilla, eli eläin- tai kasviperäisillä lannoitteilla, lannoittaminen eroaa aika tavalla kemiallisesti valmistettujen  lannoitteiden käytöstä. Kasvin kannalta näillä kahdella tavalla on merkittävä ero. Kemialliset lannoitteet ovat vesiliukoisia ja niiden sisältämät ravinteet ovat kasvien käytössä saman tien, jolloin näiden kanssa tuleekin olla erityisen tarkka ja noudattaa annosteluohjeita hyvin tarkasti.

Luonnonlannoitteiden ravinteiden vapautumismekanismi taas on tyystin erilainen. Esimerkiksi vain 2 % Biolan Luonnonlannoitteen sisältämästä typestä on vesiliukoista ja loput on muodossa, jota kasvit eivät pysty heti käyttämään. Tämä loppuosa ravinteista muuttuu mullassa olevien pieneliöiden avulla vasta kasveille käyttökelpoiseen muotoon. Näin lannoitusvaikutus on pitkäaikainen ja luonnonlannoitteita voidaan annostella mullan sekaan kasoina. Kasvit kasvattavat juurensa lannoitepanokseen ja saavat siitä tarvitsemiaan ravinteita. Osa juurista kasvaa taas laimeampaan mullanosaan ja ne ottavat vettä kasvin tarpeisiin. Kanankakkaa ei siis saa sekoittaa rakeina koko multamäärään, vaan se on annosteltava varastolannoituksena eli iso määrä yhteen kohtaan. Tietysti siinäkin pussin ohjetta seuraten. Jos sekoittaa rakeet multaan, on suuri vaara, että mullan johtokyky nousee kauttaaltaan. Se vaikeuttaa kasvien vedenottoa, osmoosin alkaessa toimia kasvin soluissa väärään suuntaan, jolloin kasvi luovuttaa nestettä multaan päin.

Multaa kuluu runsaasti. Kylän risteyksen kasvien lisäksi istutan ja hoidan myös Tuiskulan Kesäteatterilla somisteena olevat kasvit. Kuvaaja: Sanna Kinnunen.

Luonnonlannoitteiden kaveriksi sopii parhaiten kompostoitu, luonnonlannoitettu multa, joka sisältää niitä tuikitärkeitä pieneliöitä runsaasti. Pieneliökanta on kehittynyt kompostoinnin aikana runsaaksi ja vahvaksi. Se on aivan eri luokkaa kuin sekoittamalla valmistetuissa mullissa. Käytän Biolan Kesäkukkamultaa myös siksi, että se sisältää murskattua kevytsoraraetta, mikä tekee mullasta ilmavaa ja erittäin hyvin kuivanakin vettä imevää. Tämä on tärkeä ominaisuus, koska risteyksen kasvit kuivuvat aina kastelujen välillä. Mullan tulee imeä vesi nopeasti eikä päästää sitä multapaakun ja ruukun reunan välistä hukkaan. Tänä keväänä huomasin ilokseni, että Kesäkukkamullan kastelukiteet oli korvattu biohiilellä. Nyt multakin on oikeasti luomua ja biohiili tuo kasvien kannalta paljon hyviä ominaisuuksia multaan.

Puutarhurin tulisi aina valita kummalla tavalla aikoo kesäkukkiaan kasvattaa; luomusti vai kemiallisesti. Tämä siksi, että luonnonlannoitteet nostavat mullan pH:ta ja kemialliset lannoitteet taas laskee sitä. Jos käyttää multana kemiallisesti lannoittettua multaa ja lannoittaa luomusti tai toisin päin, aiheuttaa melkoisen taistelun mullassa. Tuiskulan kesäkukat saavat kasvaa rauhanomaisessa ympäristössä, ja ovatkin viihtyneet erinomaisesti palkiten hoitajansa voimakkaalla kasvulla ja runsaalla kukinnalla.

Kanankakka sijoitetaan kasvien alle tehtyyn kuoppaan. Määrä mitoitetaan pussin ohjeen mukaan. Yli kymmenen litran ruukkuun 1-1,5 litraa. Kuvaaja: Sanna Kinnunen.

Sitten ruukkujen välit täytetään mullalla ja ruukut poistetaan. Näin syntyneisiin kuoppiin tipautetaan kasvin multapaakku. Sitten vähän multaa lisätään pintaan ja painellaan kasvi tukevasti kosketuksiin ympäröivään multaan. Kuvaaja: Sanna Kinnunen.

Pari ruukkua on jo valmiiksi istutettuina ja yhtä vielä täytetään. Toivotaan suotuisia kelejä tulevaisuudessa ja paljon kasvuvoimaa kasveille. Kuvaaja: Sanna Kinnunen.

___________________________

Haluatko lukea muita Sannan kirjoittamia juttuja? Löydät ne täältä.
Haluatko lukea muiden kirjoittajien kirjoittamia juttuja? Löydät ne täältä.
Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa!

Kirjoita kommentti





Vieritä ylös