Yällisii yrittäjjii

Lämminhenkinen laulunäytelmä kylmän talven kahren pualen. Meillä Tuiskulassa kesäteatterin tekemisen perustana ovat alusta alkaen olleet paikallisuus, oma murre ja historialliseen todellisuuteen tukeutuminen. Näin toimimme tulevanakin kesänä!

Sisällissodan satavuotisuutta näytellään nyt maassamme laajastikin, vaan entäs aika 30 -luvun lopulla ja Talvisodan jälkeinen kesä -40?

”Talvisota järkytti kokonaista sukupolvea. Luultavasti se on Suomen historian merkittävimpiä yhteisiä kansallisia elämyksiä. Sen vaikutukset ovat tuntuneet laajalti ja kauan suomalaisessa yhteiskunnassa. Suomen kansa näytti kulkevan jylhää kohtalontietään korkeimpien voimien ja inhimillisen hallinnan ulkopuolella olevien tekijöiden ohjaamana. Myös sen pelastuminen näytti selittämättömältä ihmeeltä.” (Keijo Korhonen) Ja kuitenkin… järkytyksestä huolimatta tulossa on ”lämminhenkinen, kesäinen kansankomedia”.

Alaikäiset ”krapustajat” toimittavat ansioitaan yöaikaan Arvon kassaan, kasvattavat kukonpoikia krapunsyötiksi ja kieltävät ehdottomasti tappaneensa kenenkään kollia! Ja talvisodan aikana oli Köyliön varavankilassa venäläisiä sotavankeja, ”huostaan otettuja” ja keväällä tulivat ensimmäiset evakot Karjalasta. Desantteja viuhahteli vähän joka nurkalla ja Lotta-neitojen moraali joutui koville. Todellinen komiikka syntyy aina paineen ja pakon alla, niin myös tulevan kesän näytelmässä. Kiperimmistä kohdista päästään yli laulun mahdilla. Muusikko Jari Levy säveltää uutuusnäytelmän musiikin ja lauluvoimia Tuiskulasta kyllä löytyy. Tulevaa kesää odotellessa!

Pekka Saaristo
Ohjaaja-näytelmäkirjailija

Yällisii_kansi_2048

Nimi: Yällisii yrittäjjii
Käsikirjoitus: Pekka Saaristo
Ohjaaja: Pekka Saaristo
Musiikin sävellys: Jari Levy
Koreografia: Anna Levy
Ennakkoesite: avaa ennakkoesite tästä pdf-tiedostona

Lehdistössä kirjoitettua:

thumbnail of Alasatakunta _2018_03_10_verkko

Alasatakunta 10.3.2018 (Verkko)

 

 

thumbnail of Alasatakunta_2018_03_13

Alasatakunta 13.3.2018