Näytelmää, musiikkia ja teatteria Tuiskulassa kautta vuosikymmenten
Pentti Laine:
Tässä 1927 valmistuneessa talossa on näytelty aina. Työväenyhdistyksen jäämistöstä on löytynyt painettuja pienoisnäytelmiä viime vuosisadan alkupuolelta. 1950- luvulla talolla toimi talvisin aktiivisesti Tuiskulan näytelmäkerho esittäen sen ajan suosittuja seuranäyttämöesityksiä ja kiertäen ahkerasti, lavasteet ja rekvisiitta Sianojan Kaukon kuorma-auton lavalla, myös naapuripitäjissä niitä esittämässä. Vastavuoroisesti myös naapureista käytiin Tuiskulassa näyttelemässä. Sitten, vuonna 1974, tuli Torpparimuseolle Tuiskulan Kesäteatteri. Siellä on käynyt tähän mennessä yli neljännesmiljoona tyytyväistä katsojaa.
Tuiskulan TalviTeatteri syntyy
Talo siirtyi 1940- luvulla kylän yhteisöjen perustamalle osakeyhtiölle ja sen toiminnan hiivuttua 1990- luvulla kyläläisten perustamalle seurataloyhdistykselle. Samalla taloa jatkettiin ja se peruskorjattiin perusteellisesti ja aloitettiin myös vuokraus ulkopuolisille varainhankintaa varten. Tulot eivät kuitenkaan riittäneet talon ylläpitoon, jolloin virisi ajatus, teatterikylä kun ollaan, omasta teatteriin ja musiikkiin perustuvasta varainhankinnasta ja syntyi Tuiskulan TalviTeatteri (TTT). Mutta ei enää itse näytellen vaan perustuen kiertäviin teatteri- ja konserttiesityksiin.
Valtakunnan huippuesiintyjiä Tuiskulan seuratalolla
Ensimmäinen esitys oli vuonna 2003: Viihdemusiikin kahvikonsertti Jaana Pöllänen & Risto Hiltunen. Juha Laaksonen ja Pietarin Balalaikat esiintyivät seuraavana vuonna. Vuonna 2008 saimme huippuesityksen; Martti Suosalon Luolamies- monologin. Sitten olivat vuorossa Ritva Oksanen yhdessä Janus Hanskin kanssa ja Mikko Alatalo. Sitten, vuonna 2010, voitaneen sanoa huippu, kun saimme esiintyjäksi Seela Sella seisaallaan. Seuraavana vuonna Vampula POP, Tapio Liinojan tarinat ja Esa Pulliaisen maaginen kitara. Vuosi 2012 oli varsinainen näytelmävuosi, ensin Mika Waltarin Rakas lurjus- näytelmä, rooleissa Jarmo Koski, Jukka Juolahti ja Ullariikka Koskela ja loppuvuonna vielä huvinäytelmä Heti Vapaa Sari Mällinen/Erkki Saarela. Ja jatkoa seurasi; Jukka Kuoppamäki, Susanna Haaviston ja Merja Ikkelän Musiikkiteatteriesitys Edit Piafin elämästä. Jatkoa seurasi: Ulla Tapaninen ja Hämmennystä, Minttu Mustakallion ja Ville Virtasen improvisaatioduetto, Seela Sellan Pieni eläin 80- vuotisjuhlamonologi, komedia Yötön Yö/Eija Vilpas ja Tiia Louste ja viimeksi tämän vuoden tammikuussa Jukka Puotila show. Katso koko historia tästä.
Nyt lokakuussa meillä on jälleen rakastettava Seela Sella yhdessä Esko Roineen kanssa näytelmässä Rakkauskirjeitä. Tämä esitys on jo loppuunmyyty.
Miten tapahtuma seuratalolla syntyy?
Yhdistyksen hallitus kokoontuu ja keskustelee erilaisista esityksistä, joihin on jossakin törmännyt tai lukenut ja sitten vain kysymään. Joko taiteilijalta itseltään, hänen agentiltaan, joka esiintyjää/esitystä myy tai hänen/heidän teatteristaan. Jos hinta ja aikataulut sopivat, tekee puheenjohtaja sopimuksen. Aikatauluista ei yleensä tule ongelmaa, koska esitykset pidetään aina sunnuntaisin ja yleensä kello 16 tai 17, jolloin vältetään ylimääräiset yöpymiset ja muut kulungit. Tapahtuman päämarkkinointi tapahtuu runsaan kolmen ja puolensadan sähköpostiosoitteen (luvan kanssa kerättyjen) avulla, hallituksen jäsenten suoramyyntinä sekä tietenkin sosiaalisessa mediassa (FB). Lippuvaraukset kertyvät Laineen Annelin Excel-taulukkoon ja tavoite, 215- 225 varausta, täyttyy lähes aina parin viikon – yhden kuukauden aikana. Eli markkinointiin ei käytetä rahaa euroakaan. Eikä olisi varaakaan.
Noin viikkoa ennen tilaisuutta hallitus kokoontuu taas ja sopii työlistan mukaan järjestelyt: esityssopimuksessa meille kuuluvan rekvisiitan, mahdollisen äänentoiston, valojen jne. hankkiminen, liikenteen ohjaus, pihan auraus ja hiekoitus talvella, tarjoilut esiintyjille, kahvikakkujen leivonta (omista aineista, yhdistyksen rahaa säästyy!), kahvitustarvikkeiden ja arvontapalkinnon hankinta, kiitoskukat (perinteeksi, ja taiteilijoiden kovasti pitämäksi on tullut antaa heille tavanomaisen kukkapuskan sijaan Härkälän Puutarhan tuotekassi), lipunmyyjät, vaihtokassa…
Yksi TTT:n kantava periaate on, että asiakkaan ei kuulu raottaa rahapussiaan kuin kerran, lipun maksaessaan. Kahvitus ja yhden, yleensä Tuiskulan Kotikolon, hienon tuotteen arvonta kuuluvat lipun hintaan.
Esityspäivänä kokoonnutaan taas joukolla seuratalolle, tuodaan ja asennetaan sovittu rekvisiitta ja tekniikka, levitetään tuolit tarkasti tuolikartan mukaan, katetaan ja koristellaan kahvituspöytä ja jäädään odottelemaan illan tähtiä.
Kun esitys on ohi, aplodit vaimentuneet ja väki poistunut, tiskataan astiat, laitetaan tuolit varastoon, hengähdetään hetki yhdessä ja mennään kotiin, laaditaan tilitys illan tuloista ja menoista ja ryhdytään suunnittelemaan seuraavaa tilaisuutta.
Antoisa harrastus tämäkin.
Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Pentin kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.
Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta. Jaa teksti hänelle somessa!