Siirry sisältöön
Teatteri ja hänen väkensä

Järjestäjä-kuiskaajan tammikuinen työviikko Oulun teatterissa

Tiia Sillanpää:

Järjestäjä-kuiskaajan tammikuinen työviikko Oulun teatterissa

Kuvassa kanssani näyttämöllä odottamassa toisen puoliajan alkua Rakastuneen Shakespearen esiintyjiä sekä rooliasuissa lavastevaihtoja tekevät näyttämömiehet eli ”pipot”. Kuva Tiia Sillanpää.

Kuten tässä aikaisemmin julkaistussa kirjoituksessa kerroin, työskentelen Oulun teatterissa järjestäjä-kuiskaajana. Meitä on siellä 3 samalla nimikkeellä työskentelevää henkilöä. Suurella näyttämöllä vuorottelemme eri projekteissa niin, että yksi on järjestäjä ja toinen kuiskaaja. Pienellä näyttämöllä yksi henkilö hoitaa molempia tehtäviä. Järjestäjä organisoi aikatauluasioita ja huolehtii tiedonkulusta, kun taas kuiskaaja on perillä näytelmän tekstiin tehtävistä muutoksista ja huolehtii siitä, että näyttelijät puhuvat oikeita asioita oikeaan aikaan. Työ on erittäin monipuolista ja vaihtelevaa, välillä stressaavaa ja useimmiten hyvin hauskaa.

Teatterityössä voi avautua mahdollisuus myös rooliin

Tänä keväänä minun kohdallani työ on entistä monipuolisempaa ja jännittävämpää, kun tavallisen työnkuvani lisäksi näyttelen Annikan roolin maaliskuussa ensi-iltansa saavassa Peppi Pitkätossu -musiikkinäytelmässä.

Tämän postauksen luettuasi sinulla on jonkinlainen kuva siitä, millaista ammattiteatterissa työskentelevän arki voi esimerkiksi olla.

Järjestäjä-kuiskaajan maanantai

Rakastuneen Shakespearen ensi-iltaan suurella näyttämöllä on aikaa kaksi viikkoa. Tässä projektissa toimin järjestäjänä, eli linkkinä ohjaajan ja työryhmän välillä sekä työryhmän ja talon muun henkilökunnan välillä. Harjoituksissa pidän huolta aikatauluista ja siitä, että kaikki tarvittavat henkilöt ovat paikalla. Tänään päiväharjoituksessa kuvataan esityksen traileri. Olen perjantaina laatinut kuvausaikataulun ja lähettänyt sen koko työryhmälle sekä trailerin ohjaajalle.

Aamu alkaa Oulun talvisessa maisemassa kävellen töihin

Järjestäjä-kuiskaajan tammikuinen työviikko Oulun teatterissa

Työmatkallani Oulun teatteriin on maisemat kohdallaan. Kuva Tiia Sillanpää.

Aloitan aamuni kävelemällä parin kilometrin matkan töihin. Työaikani alkaa vasta 10.45, mutta trailerikuvausten vuoksi menen etuajassa valmistautumaan, tulostamaan aikatauluja ja varmistamaan, että kaikki sujuu.

Työpaikalle saapuessani saan näyttämömestari Markku Peltoniemeltä tiedon, että lavasteiden pystytys on onnistunut odotettua ripeämmin ja pääsemme sen puolesta aloittamaan kuvaukset aikataulussa. Loistava alku päivälle! Tulostan muutaman kappaleen kuvausaikatauluja ja kiinnitän ne ilmoitustauluille. Yhden otan itselleni taskuun, että pystyn seuraamaan päivän kulkua.

Rakastuneen Shakespearen trailerin kuvaukset sujuvat aikataulussa

Trailerin tulee kuvaamaa Klaffi tuotantojen kuvausryhmä. Menen heitä vastaan teatterin aulaan ja päästän heidät suuren näyttämön katsomoon valmistautumaan. Kierrän vielä kampaamossa tarkistamassa, että siellä on kaikki kunnossa. Lisäksi käyn editointihuoneessa, jossa on tarkoitus kuvata kaikista esiintyjistä kasvokuvat käsiohjelmaan maskeissa ja roolivaatteissa. Esiintyjiä on parikymmentä, joten on haaste saada jokainen maskeerattua, puettua, kuvattua ja sen lisäksi vielä ajoissa näyttämölle, kun on aika kuvata heidän kohtauksensa traileriin.

Pääsemme aloittamaan kuvaukset aikataulun mukaan kello 11. Ensimmäisenä kuvataan näytelmässä mukana olevaa, ihan oikeaa koiraa! Koiran on tarkoitus juosta näyttämön poikki, joten pääsen syöttämään sille herkkuja ja pitämään sitä rauhallisena näyttämön toisella laidalla sen aikaa, että sen omistaja pääsee toiselle laidalle vastaan ja kuvausryhmä on valmis. Kuvaukset sujuvat hyvin ja pystymme siirtymään kohtauksesta toiseen aikataulun mukaisesti.

Vähän ennen yhtä pidämme lounastauon. Järjestäjänä pidän huolen, että harjoitukset (tai tässä tapauksessa kuvaukset) jatkuvat ajallaan tauon jälkeen. Hieman ennen tauon päättymistä kuulutan henkilökuntatiloihin ja ravintolaan mistä kohtauksesta jatkamme. Kun harjoitusaika puoli kolmelta päättyy, kaikki tarvittava materiaali on saatu kuvattua, käsiohjelmakuvat on otettu ja aikaa jäi vielä muutama minuutti ylikin! Hyvin meni. Alla valmis traileri katsottavaksi.

Tauoksi kotiin huilaamaan

Kolmelta lähden kotiin tauolle. Ehdin mukavasti syödä ja rentoutua Netflixin parissa ennen iltaharjoitusta. Teatterityössä normaali työaika on harjoituskaudella kaksiosainen, joten viiden jälkeen lähden takaisin töihin. Illalla meillä on ensimmäinen valmistava harjoitus. Ennen ensi-iltaa on aina kolme valmistavaa harjoitusta ja kolme pääharjoitusta. Niissä näytelmä mennään kokonaan läpi esityksenomaisesti. Valmistavissa harjoituksissa esitykseen olennaisesti vaikuttavien tekijöiden tulee olla esityksen mukaiset. Esimerkiksi pukujen, peruukkien, lavastuksen ja tarpeiston tulisi olla jo kohdallaan. Pääharjoituksissa sitten kaikkien osa-alueiden yleisöä lukuun ottamatta tulee jo olla niin kuin esityksessä.

Rakastunut Shakepeare -valmistava harjoitus illalla

Järjestäjä-kuiskaajan tammikuinen työviikko Oulun teatterissa

Järjestäjän työpiste suurella näyttämöllä. Monitorista voi valvoa näyttämön tapahtumia ja lisäksi kuvassa on muita työvälineitä.

Valmistava harjoitus alkaa klo 18.30. Näytelmän läpimenoa on katsomassa pieni joukko koreografimme Annamari Kessin tanssioppilaita, joten katsomossa on ensimmäistä kertaa ulkopuolisia ihmisiä!

Tämä on myös minulle ensimmäinen mahdollisuus kunnolla harjoitella esityksen käynnistämistä, joka on aina järjestäjän vastuulla. Vaikka eri esitykset alkavat järjestäjän näkökulmasta melko samalla tavalla, on meille tärkeää tietää esimerkiksi se, missä kunkin näyttelijän täytyy olla esityksen alkaessa. SIksi laadin illan läpimenon aikana käynnistysohjeen, jonka avulla myös muut järjestäjät osaavat käynnistää tämän esityksen tarvittaessa. Lisäksi kellotan esityksen keston ja ilmoitan sen mm. vahtimestareille ja ravintolaan. Väliajan kellottaminen ja yleisökuulutukset kuuluvat myös minun vastuulleni.

Harjoitus päättyy klo 21, jonka jälkeen keskustelen vielä parista asiasta ohjaaja Tuomas Parkkisen ja näyttämömestarin kanssa. Kotiin pääsen lähtemään puoli kymmeneltä.

Järjestäjä-kuiskaajan tiistai

Järjestäjä-kuiskaajan tammikuinen työviikko Oulun teattterissa

Työnantajan tarjoama Pilates-tunti sopii aikatauluiltaan epäsäännöllistä työtä tekevälle. Kuva Tiia Sillanpää.

Tiistaiaamuisin meillä on talolla halukkaille pilatestunti ennen päiväharjoituksen alkua. Olen ottanut tavaksi käydä siinä aina, kun se sopii muuten aikatauluihini. Niin myös tänä aamuna.

Rakastunut Shakespeare -päiväharjoitus

Päiväharjoitus alkaa kymmeneltä ja sen aikana harjoitellaan kohtauksia, jotka edellisenä iltana ovat vaikuttaneet olevan harjoituksen tarpeessa. Myös tanssille ja koiran tempuille otetaan oma aikansa. Harjoituksen jälkeen pidämme ohjaajan kanssa lyhyen palaverin loppuviikon harjoitusaikatauluista. Lähetän vielä joitakin sähköposteja, muistutan työryhmää illalla tapahtuvasta valokuvauksesta ja sovin viestintäsuunnittelijamme pyynnöstä radiohaastattelun Rakastuneen Shakespearen ohjaajan ja yhden näyttelijän kanssa.

Omaa aikaa kaupungilla

Kahden jälkeen minulla on oma meno kaupungilla, jonka jälkeen käyn kotona syömässä ja vapaa-aikaa viettämässä. Vaikka päivä- ja iltaharjoitusten välinen aika on omaa aikaani, näin lähellä ensi-iltaa saatan vilkaista työpuhelinta kotonakin muutaman kerran. Näin saan tietää aiemmin, jos esimerkiksi joku näyttelijöistä sairastuu tai tapahtuu jotain muuta nopeita toimenpiteitä vaativaa. Normaalitilanteessa puhelin on kotona ollessa äänettömällä, enkä ajattele työasioita ennen kuin puen takkia päälle teatterille lähteäkseni. Järjestäjän työ on ajoittain sen verran hektistä, että vapaa-aika ja työ on hyvä osata erottaa toisistaan täysin. Viiden jälkeen lähden jälleen takaisin töihin.

Rakastunut Shakespeare -valmistava harjoitus illalla

Järjestäjä-kuiskaajan tammikuinen työviikko Oulun teatterissa

Oulun teatteri iltavalaistuksessa. Kuva Tiia Sillanpää.

Tänä iltana vuorossa on toinen valmistava harjoitus, jossa otetaan myös valokuvat markkinointiin ja käsiohjelmaan. Käyn päästämässä valokuvaaja Jussi Tuokkolan sisään taloon sovitusti 15 minuuttia ennen näytelmän läpimenon alkua. Läpimenon aikana hoidan sähköpostiasioita, mm. muistutan työryhmää ensi-iltajuhliin ilmoittautumisesta. Läpimenon jälkeen ohjaaja antaa palautteen ja pääsen lähtemään kotiin vähän ennen kymmentä. Tässä vaiheessa luovutan Shakespearen järjestäjän vastuut päiväksi kollegalleni Camillalle, joka toimii työryhmässä kuiskaajana. Itse nimittäin harjoittelen seuraavan päivän toisessa tilassa Peppi Pitkätossua!

Järjestäjä-kuiskaajan keskiviikko

Peppi Pitkätossun aamuharjoitus

Järjestäjä-kuiskaajan tammikuinen työsviikko Oulun teatterissa

Oman roolini Annikan tavarat on järjestyksessä pukuhuoneessa. Kuva Tiia Sillanpää.

Myös Pepin aamuharjoitus alkaa klo 10. Aamupalapöydässä kertailen tekstiä. Käsikirjoitus ja nuotit reppuun ja menoksi.

Teatterilla vien tavarani toimiston sijaan pukuhuoneeseen, jonka jaan Pepin ensemblen naisjäsenten kanssa. Ensemblella tarkoitetaan tanssivaa ja laulavaa joukkoa, joka esittää näytelmässä mm. koululaisia ja merirosvoja. Tänään harjoittelemme Pikisalissa Pepin, Tommin ja Annikan kohtauksia. Koska Pepin ja Shakespearen harjoituskaudet menevät tällä tavalla hieman päällekkäin, joudumme harjoittelemaan eri tilassa ja vajaalla miehityksellä. Suurelle näyttämölle pääsemme Shakespearen ensi-illan jälkeen, jolloin loputkin näyttelijät vapautuvat harjoittelemaan Peppiä. Lopetamme harjoituksen tällä kertaa hyvissä ajoin, joten ehdin vielä vilkaisemaan suuren näyttämön tilannetta ja vaihtamaan kuulumiset kollegan kanssa. Sitten lähden taas kotiin syömään ja valmistautumaan iltaharjoitukseen. Näyttelijän työhön kuuluu myös kotona työskentely, tekstin opettelu ja biisien harjoittelu. Siksi Pepin kohdalla aiemmin mainitsemani vapaa-ajan pyhittäminen toimiikin vähän eri tavalla. Toki tauon aikana ehdin myös ottaa rennosti!

Peppi Pitkätossun iltaharjoitus

Iltaharjoitus alkaa kuudelta. Teemme koreografi Petri Kauppisen johdolla jatkoa viime viikolla aloitettuun tanssikohtaukseen. Homma on hikistä ja hauskaa. Haastavaa kohtauksesta tekee se, että nopeaa kappaletta pitää pystyä laulamaan ja tanssimaan yhtä aikaa. Ihan vielä tämän harjoituksen jälkeen se ei onnistu, kun askelten muistaminen vie keskittymistä niin paljon. Ensi-illassa homma varmasti sujuu! Lopetamme harjoituksen yhdeksältä, joten ehdin vielä viimeiseksi puoleksi tunniksi suurelle näyttämölle seuraamaan Shakespearen harjoituksia.

Järjestäjä-kuiskaajan torstai

Takaisin Shakespearen pariin. Aamuharjoituksessa harjoitellaan näytelmän loppupuolen kohtauksia. Harjoituksen jälkeen käymme läpi seuraavan viikon aikataulun ohjaajan kanssa. Tänään en mene ollenkaan kotiin harjoitusten välissä, vaan käyn sen sijaan kaupungilla tapaamassa kavereita ja syömässä.

Vähän ennen kuutta menen takaisin teatterille valmistautumaan kolmanteen valmistavaan harjoitukseen. Läpimenon aikana hoidan taas joitakin sähköpostiasioita. Hommat alkavat olla aika hyvin kasassa ensi-iltaa varten, joten nyt voin keskittyä kellottamiseen ja esityksen sujuvuuden seuraamiseen. Harjoituksen päätteeksi ohjaaja antaa näyttelijöille palautteen, minkä jälkeen päivä on pulkassa.

Järjestäjä-kuiskaajan perjantai

Tänään Shakespearesta on vain päiväharjoitus, joten työaikani on kahdeksasta neljään. Päiväharjoitus alkaa kuitenkin normaalisti kymmeneltä ja päättyy kahdelta. Teemme korjauksia edellisen illan valmistavan harjoituksen perusteella. Harjoituksen aikana tehdään päätös, että toinen koiranäyttelijöistämme jää näytelmästä pois. Käyn tiedottamassa asiasta mm. markkinointiin, ja siellä ehditään onneksi vielä korjata tieto käsiohjelmaan. Harjoituksen jälkeen meillä on palaveri kollegojen ja esimiehen kanssa tulevista produktioista ja siitä, kuka meistä ottaa minkäkin jutun hoitaakseen järjestäjänä ja kuka kuiskaajana. Päivän päätteeksi soitan vielä ohjaajalle ja lähetän muutaman sähköpostin Shakespearen työryhmälle ja muualle. Sitten kotiin vapaailtaa viettämään!

Järjestäjä-kuiskaajan lauantai

Menen töihin vasta kolmeksi, koska on esityspäivä. Ennen iltavuoroa ehtii mukavasti käydä ostoksilla, syömässä ja kahvilla miehen kanssa. Kun on töissä kuusi päivää viikossa, vapaa-ajasta kannattaa ottaa kaikki irti myös työpäivinä.

Kaksi vierailuesitystä Oulun Teatterissa

Järjestäjä-kuiskaajan tammikuinen työviikko Oulun teatterissa

Minä ja Lailasta Loordiin esityksen esiintyjät Jukka Kuronen ja Marko Vainio esityksen jälkeen. Kuva Tiia Sillanpää.

Talossa on illalla kaksi vierailua: Lailasta Lordiin –euroviisushow suurella näyttämöllä ja Hyppy sumuun –monologi Pikisalissa. Kollegani haluaa nähdä Pikisalin monologin, joten minä olen luvannut hoitaa suuren näyttämön. Riippuu paljon vierailusta, mitä järjestäjän tehtäviin siinä kuuluu. Joskus riittää kuulutukset ja väliajan kellotus, joskus tarvitaan apua enemmän. Tässä vierailussa tekemistä on ihan mukavasti. Aluksi esittelen itseni vierailijoille ja kysyn osaavatko he jo pukuhuoneeseen ja sieltä näyttämölle (usein vahtimestari on ehtinyt näyttää reitit jo ennen kuin tulen töihin). Kerron talon käytännöt esityksen käynnistämisen suhteen ja sovin mm. alkukuulutuksesta ja väliajasta. Esimerkiksi tällä kertaa alkukuulutuksesta sai jättää pois kohdan, jossa kielletään valokuvaaminen. Lisäksi väliaika haluttiin puolen tunnin mittaiseksi, kun yleensä se on meillä 20 minuuttia. Pidän esiintyjät ja tekniikan perillä ajan kulusta sitä mukaa, kun kuulutan siitä yleisöllekin. Kun ihmiset ovat salissa, ovihenkilökunta antaa “ovi valmis” – merkin radiopuhelimeen. Sitä ennen olen järjestäjänä tarkistanut, että valo, ääni ja näyttämötekniikka ovat valmiina, samoin esiintyjät. Lopullinen aloituslupa tulee siis aina järjestäjältä.

Esityksen aikana harvoin on järjestäjällä mitään tehtävää, jos kaikki sujuu hyvin. Tämä koskee sekä talon omia että vierailuesityksiä. Jos jotain sattuu, ja esitys joudutaan vaikkapa keskeyttämään, on minun tehtäväni marssia näyttämölle ja tiedottaa asiasta yleisölle. Tällä kertaa kaikki sujuu kuitenkin tavalliseen tapaan. Yhdelle hajonneelle käsipeilille ja kadonneelle tuulitakille tosin täytyy hakea korvaavat kappaleet lainaan tarpeistosta ja puvustosta. Esityksen päätteeksi otan ihmisten puhelimilla yhteiskuvat esiintyjien kanssa, jotta vierailijoiden tuottaja saa rauhassa keräillä vaatteita ja peruukkeja. Lopuksi varmistan vielä, että vierailijat osaavat ulos talosta ja kaikki on hyvin. Sitten oma osuuteni on hoidettu ja olen vapaa lähtemään kotiin viikonlopun viettoon.

Järjestäjä-kuiskaajan tammikuinen työviikko Oulun teatterissa on ohi: sunnuntai

Sunnuntaina vietän vapaapäivää. Siihen kuuluu vähän kodin laittoa ja kaupungilla kahvittelua, mutta enimmäkseen lepoa. Sitä tarvitaan, sillä seuraavaksi on edessä Shakespearen ensi-iltaviikko ja useampi harjoituspäivä Pepin parissa!

Jäikö joku asia mietityttämään? Kysy kommenttikentässä, niin vastaan parhaani mukaan!


Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa.

2 kommenttia

  1. Pentti Laine 17.3.2019 klo 11:42

    Hieno juttu Tiia!

    • Sanna 17.3.2019 klo 19:50

      Kiitos, Pentti.

Kirjoita kommentti





Vieritä ylös