Kotomaan vaaran vuaret -näytelmä syntyi yksinäisyydessä
Sanna Kinnunen:
Tuiskulan Kesäteatterissa on vuosien saatossa esitetty useita kantaesityksiä. Näin tapahtuu myös tänä vuonna, kun esitämme Pekka Saariston käsikirjoittaman Kotomaan Vaaran vuaret -näytelmän. Pekka on kirjoittanut kyseisen näytelmän Tuiskulan Kesäteatteria varten tilaustyönä. Hän sai jo syksyllä listan henkilöistä, jotka aikoivat olla mukana kesän 2019 näytelmän tekemisessä ja kaipaavat roolia. Meitä tekijöitä on lähes neljäkymmentä, joten jokaiselle mielekkään roolin kirjoittaminen on yksi käsikirjoituksen tekemisen suurimmista haasteista. Yleensä viimeistään käsikirjoituksen loppuvaiheessa ja harjoitusten alkaessa, Pekalle on syntynyt käsitys siitä, kuka minkäkin roolin tekee.
Pekalla on pitkä kokemus kirjoittamisesta
Pekka Saaristo on pitkän uransa aikana kirjoittanut yli kaksikymmentä käsikirjoitusta ja ohjannut aloittelevia käsikirjoittajia. Lue lisää Pekasta aikaisemmasta kirjoituksestani. Hänen tyyliinsä kuuluu tehdä valtavasti taustatyötä ennen kuin hän aloittaa varsinaisen kirjoittamisen. Hän tutkii kirjallisuutta, tutkimuksia ja katsoo elokuvia sekä tv-ohjelmia valitulta aikakaudelta. Myös Ylen arkistosta hän on kuunnellut esim. sodan jälkeisten presidenttien puheita. Tähän näytelmään taustaksi Pekka kertoo lukeneensa noin ”puolitoista metriä kirjoja”. Pekka ei voi mitenkään hyväksyä sitä, että näytelmässä olisi virheitä. Hän taustoittaa tapahtumat tarkasti ja selvittää historian tapahtumien todelliset tilanteet huolella.
Lisäksi Pekka haastattelee aikalaisia ja etsii todellisia tapahtumia fiktiivisen osuuden täydennykseksi. Tähän näytelmään Pekka on haastatellut mm. aikanaan evakkona Köyliöön saapunutta Juhani Kaatosta.
Hänen omasta elämästäkin on usein tarinoita päätynyt teksteihin. Tänä vuonna näyttämöllä nähdään sodassa kädestään vammautunut isäntä. Roolihahmon innoittajana toimi Pekan oma käsileikkaus kesken kirjoitusprosessin sekä puudutetun käden kanssa toimiessa seuranneet hauskatkin tapahtumat.
Oma rauha tarvitaan, jotta tekstiä syntyy
Kun taustatyötä oli riittävästi tehty ja kaikesta nähdystä ja kuullusta alkoi muotoutua Pekan päässä uusi tarina, hän vetäytyi yksin Paraisten mökilleen kirjoittamaan. Siellä hän viihtyi aina noin viiden vuorokauden verran kerrallaan, syöden vaimon valmiiksi tekemiä ruokia. Ulkomaailmaan hän otti yhteyttä vain kerran päivässä soittaessaan illalla Sirpa-vaimolleen päivän kuulumiset. Teatterin tuottajan Susanna Salo-Kimpan kanssa kuulumiset vaihdettiin usein vasta yömyöhään.
Päivästä noin 15 tuntia oli pyhitetty kirjoittamiselle. Uutiset ja urheiluruutu toki Pekan tuli päivittäin katsottua, mutta esimerkiksi sähköpostin hän tutki vasta saavuttuaan takaisin kotiin välillä siistiytymään. Mökkivaihetta kesti kerrallaan muutaman kuukauden, niin kauan, että näytelmä syntyi. Pekka kertoo, että ajoittain hän kokee kuin tallentavansa sanelua, kun tekstiä alkaa syntyä kaikesta siitä taustamateriaalista, jonka hän on päähänsä syöttänyt. Prosessia selkeyttää myös se, että näytelmä kirjoitetaan tiettyyn tuttuun teatteriin, jossa näyttelijät ja miljöö on tuttuja. Aivan helppoa ei kirjoittaminen aina kuitenkaan ole, mutta Pekka on vuosien saatossa tottunut kirjailijan työn eri vaiheisiin ja tietää, että jossain vaiheessa luomisvimma iskee ja tekstiä alkaa tulla.
Pekka kirjoittaa heti valmista ja elämänmakuista tekstiä. Kuitenkin tätä näytelmää kirjoittaessa oli koko ajan läsnä ristiriita ajankohdan dramaattisten maailman tapahtumien ja syntymässä olevan lämminhenkisen kansankomedian välillä. Historia antaa kehykset tapahtumille, mutta näytelmässä eletään kuitenkin tavallisten ihmisten elämää.
Vihdoin se on valmis
Tällä kertaa syntyi käsikirjoitus, joka jatkaa Tuiskulan Kesäteatterissa aikaisemmin nähtyjen Kotomaan torpan balladi ja Entäs nyt Kotomaa! -näytelmien tarinaa. Näistä aikaisemmista näytelmistä tutut henkilöt esiintyvät trilogian kolmannessakin osassa, mutta uusiakin henkilöitä näytelmässä on luvassa. Lue lisää uudesta näytelmästä Susanna Salo-Kimpan tekstistä, jossa hän kertoo Tuiskulan Kesäteatterin kesän 2019 ohjelmistosta.
Haluatko lukea muita Sannan kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Tunnetko jonkun, joka on kiinnostunut tästä asiasta? Jaa kirjoitus hänelle somessa!