Lallin Lammas Oy
Veikko Salo:
Taustaa
Tuiskula on ollut aina aikaansa edellä, omaperäinen itsestään ylpeä kylä. Kesäteatterin yli neljän vuosikymmenen menestyksekäs aika on vain vahvistanut omanarvontuntoamme. Kylämme monet itsenäiset toimintaryhmät lyövät hynttyyt yhteen kesäisin niin teatterin kuin konserttien läpiviemiseksi. Varoja on jakaantunut kaikkien ryhmien käyttöön. Kunnan perään harvoin huudellaan, tehdään itse. Ajoittain mietityttää, kuinka paljon kolmas sektori, tässä tapauksessa kylä, saa aikaan esim. kuntaan nähden. Aikanaan on nähty sekin, että kunnan on pitänyt kompensoida muille kylille sitä, että Tuiskulalla on omia varoja. Sekin tuntui joskus hyvältä, kun jätettiin kunnan tukia anomatta. Vastavuoroisesti kunta ei kuitenkaan ole yhteistyön kättä tarjonnutkaan.
Perustimme aikoinaan Tuiskulan Kehityspalvelu Oy:n, jonka tarkoituksena oli kehittää elinkeinotoimintaa ja käynnistää hankkeita, joista voisi kehittyä kylän elinvoimaa vahvistavaa toimintaa ja yrityksiä. Kyläkauppa eli vielä vuosia ja on edelleen torikaupan terminaalina. Pitkälle viety siirtolapuutarhahanke jäi valitettavasti lähtötelineisiin; siitä jäi elämään vain nimi, Herrankukkaro, joka nimenä elää nyt Sastamalassa. Tuiskulan Seuratalo ry junailtiin kylän varoin ja Kotiseutuliiton tuella lähes omillaan toimeentulevaksi monitoimitaloksi. Kehityspalvelun puitteissa järjestettiin erilaista seminaari- ja työpajatoimintaa.
Lampaat ja ympäristö -teeman ympärillä pidettiin maakunnallisia seminaareja, löytyisikö asian tiimoilta elinkeinotoiminnan mahdollisuuksia. Erikoiskasviviljely kaipasi kiertokasveja ja viisi paikallista tilaa katsoi mahdolliseksi selvittää asiaa. Asioita perattiin monelta kantilta ja viimein nuo viisi tilaa päättivät yrittää. Asia kiinnosti myös valtakunnallisesti, saimme lampolarakennuksen Maatilahallituksen koerakennuskohteeksi. Lampola tehtiin ja rakennuksen seinälaudat tehtiin haapapuusta, mikä jätettiin pintakäsittelemättä harmaantumaan. Nyt pitää vielä mainita, että Pyhän Olavin kirkon kattopaanujen ylijääneet rungot tuotiin Tuiskulaan lampolan seinälaudoiksi.
Kaksikymmentä vuotta lammastaloutta Tuiskulassa
Lallin Lammas Oy perustettiin 1998 turvaamaan lammastalouden jatkuvuutta Suomessa. Isot lihatalot eivät olleet kiinnostuneita marginaalisen lampaanlihan markkinoinnista. Yritykselle on rakennettu noin kahdensadan uuhen kasvattamo ja nykyaikaiset teurastus- ja lihankäsittelytilat. Kahdessakymmenessä vuodessa Lallin Lampaasta on kehittynyt johtava lammastaloudelle teurastus- ja markkinointipalveluja tuottava yritys. Päähankinta-alueena Vaasa-Jyväskylä-Porvoo -linjaan rajoittuva lounainen Suomi.
Talous
Lammastalouden kannattavuusongelmat tulivat hyvin pian tutuiksi toiminnan alettua. Yrityksessä on koko ajan haettu keinoja parantaa kannattavuutta. Yhtenä keinona oli kehittää yhteiskunnan kaipaamia maisema- ja ympäristönhoitopalveluja. Köyliönjärven kansallismaisemaan luotiin lukuisia hoitokohteita yhteispinta-alaltaan yli kuusikymmentä hehtaaria. Laiduntavat uuhet hankkivat työllään varoja talvirehujen hankintaan. Mallia alettiin kopioida myös sopimuskasvattajien toimesta. Ehkä nyt naivisti ajatellen kuvittelimme palauttavamme umpeutuvia hakamaita- ja joutoalueita entiseen tilaan, jollaisia vielä vanhemmat polvet muistavat olleen.
Susi päätti toisin
Köyliön kansallismaisemaan palasi susi ja siitä alkoi Lallin Lampaan toiminnan strategian uudelleenarviointi. Tuiskulan lukuisia sudenkuoppia ei alettu uudelleen kaivamaan auki. Kallis koerakentamiskohde jäi muistomerkiksi, kun päätettiin luopua omasta kasvatuksesta ja teurashankinta hajautettiin kokonaan sopimuslampureille. Susivahinkoja tulee heilläkin aika-ajoin, mutta tuotantoon saadaan kuitenkin raaka-ainetta hajasijoituksen ansiosta.
Tuotantotilat on nyt jo päivitetty kolmannen kerran vastaamaan ajan vaatimuksiin. Kylmätilat on laajennettu ja tekniikka uudistettu. Energiatehokkuutta on parannettu ottamalla lihojen jäähdytyslämpökin talteen. Jalostusastetta on nostettu leikkausta ja pakkausta lisäämällä. Nyt pystymme palvelemaan esim. suoramyyntitiloja yksilöllisesti. Kaikki kasvattajat eivät kuitenkaan suoramyyntiä harjoita, joten näille tuottajille tarjoamme väylän markkinoille. Teuraskuljetukset hoidamme sopimuskuljettajan toimesta. Kuljetuslogistiikka lihan osalta hoituu kylmäkuljetuksina kautta maan.
Entäs nyt Lallin Lammas?
Taas kylmä viima tuntuu purauttavan luissa. Vaalikeskusteluissa nousee esiin viisauksia luonnon monimuotoisuudesta, ilmastosta, hiilinieluista, vesistöistä, lihansyönnistä ja ties mistä. Kaikille asioille tuntuu löytyvän ”asiantuntija”. Politiikoilla on vastaus kaikkiin kysymyksiin ja joka asiaan vielä asiantuntijakin valmiina. Joskus kaipaisi niitä faktan tarkastajia edes vähän tyyräämään. Noita sudenkuoppia ja susipihoja ei aikoinaan tehty huvin vuoksi vaan pakon sanelemina. Monimuotoisia haka- ja niittyalueita pitäisi saada palautettua, toisaalta seuraava viisas metsittäisi ne hiilinieluiksi. Sähköinen susiaita on tulvivalla rantaniityllä ratkaisu, mutta mihin? Monimuotoista niittyä hoitava heinää syövä piereskelevä märehtijä, lammas; onko ongelma vai ratkaisu? Surutta heitellään viisauksia ymmärtämättä, että jonkun elinkeino ja toisen työpaikka ovat kyseessä. Uskomme lampaanlihan ystävien ymmärtävän kotoisen lampaanlihan hiilijalanjäljen olevan ainakin vähän pienemmän kuin Uudesta-Seelannista tuodun. Pääsiäinen tulee ja Lallin Lampaan työntekijät odottavat, että yhä useammat löytävät herkullisen lampaanlihan. Yrtit sopivat kyllä höysteeksi.
Lallin Lammas Oy nyt
- Lampaisiin erikoistunut teurastus- ja lihanleikkaamoyritys
- Työllisyysvaikutus 6 työntekijää + tarkastuseläinlääkäri ja eläin-, liha- ja jätekuljetukset
- Teurastus noin 8000-9000 eläintä/vuosi
- Liikevaihto 0,9 milj.
- www.lallinlammas.fi
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Veikon kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.
Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa kirjoitus hänelle somessa!