Siirry sisältöön


Tuiskulan Kesäteatterin kantaesitys, ensi-ilta 28.6.2024

Köyliönsaaren Kertte

Jos jostakin Köyliö tunnetaan, niin murhamies Lallista, piispa Henrikistä ja Lallin vaimosta, jota Eevan tavoin on luonnehdittu heikkoutensa kautta: ’Kerttu, kavala emäntä’. Köyliöläiset ovat kautta aikojen kääntäneet Lallin tunnettuutta edukseen ja Lallin tekoa on lähestytty myös oman aikakautensa eläjän epäluulona vierasta valloittajaa kohtaan, ensimmäisen patriootin puolustautumisena jopa. Legenda Lallin kohtalosta on kuitenkin karu ja sen todenperäisyydestä tutkijat edelleen kiistelevät, mikä on mielenkiintoista ilmiönä.
Jospa vuoden 1156 tapahtumilla onkin ollut toisenlainen tausta ja seuraukset, mihin olemme historiankirjoituksessamme tottuneet? Kirjailija Paula Havaste on Vihat-romaanisarjassaan kertonut vaihtoehtoisesta tapahtumien kulusta, oman aikakautensa ihmisten elämänpiiriä ja ympäröivää maailmaa tarkkanäköisemmin tulkitsevan tarinan uhrautuvaisuudesta ja suuresta rakkaudesta. Joka tapauksessa Havasteen saaga on köyliöläisittäin vapauttava ja uskottava.

Kristilliseen tulkintaan perustuva tarina piispantappajasta on ymmärrettävä, mutta ohittaa suomalaisen 1100-luvun eläjää ympäröivän maailman, sen että jumaluutta oli ihmisiä ympäröivässä luonnossa ja usko kaiken tarkoitukseen haettiin sen luomista merkeistä, oksista poluilla tai äänistä puissa. Pakanuuskin oli uskoa joihinkin ulkopuolisiin voimiin ja niiden ehdoilla ja ohjaamina elettiin.

Jos jossakin tämä toisenlainen tarina pitää kertoa, on sen estradi 50-vuotiaassa Tuiskulan Kesäteatterissa. Teatterimme on rakentanut itseään pikkuhiljaa, nöyränä harrastajataustansa ymmärtäen, luottaen ammattilaisten osaamiseen ohjauksessa ja panostaen kaikki resurssinsa laadukkaaseen tuotantoon ja ennen kaikkea uskottaviin, aitoihin, oikeisiin tarinoihin. Juhlavuonna haluamme kertoa alkuköyliöläisten tarinan uskollisuudesta, rohkeudesta ja uhrauksista, Kertten ja Larrin tarinan.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Pekka Saaristo on tarttunut järkälemäiseen urakkaan ja siirtänyt Havasteen 1600-sivuisen tarinan Tuiskulan teatterin näyttämölle. Mikään esityksen tuotannossa ei ole pientä; puvustus, lavastus, musiikki ja tarpeisto ovat tekijöille yhtä vierasta kuin mennyt 1100-luvun maailmakin. Tartumme tähän kuitenkin uteliaina, innostuneina ja helpottuneinakin siitä, että tämäkin vaihtoehtoinen suuri seikkailutarina olisi ollut mahdollinen.

Paula Havasteen Vihat-kirjasarjan pohjalta
Käsikirjoitus ja ohjaus: Pekka Saaristo
Musiikki: Jari Levy
Esitysajat: Katso esitysajat tästä

2024_FB1200x800tumma_karusellikuva_teksteillä
Vieritä ylös