Teatteri tummien kuusten alla

Susanna Salo-Kimppa:

Hyttysiä, unohtuneita plareja ja uusia sävellajeja, kulkuneuvojen metsästystä, hyttysiä, kesälehtien mainoksia, hyttysiä, hahmoaan saavia lavasteita, lippuvarauksia ja lupahässäkkää, hyttysiä, hyttysiä… Teatterin toukokuu.

Teatterin tekemisessä on vuodenkierrollisesti omat varsin samanlaisina toistuvat vaiheensa. Teatterikesän jälkeen koetaan hetkellinen helpotuksen tunne, onnistumisen ilokin, mutta varsin pian mielen valtaa huoli tulevasta kesästä.

Lue lisää

Vieraslajit ja vesikasvit teemaillan aiheena Tuiskulan Seuratalolla

Henna Ryömä:

Vieraslajit ovat muualta tulleita, yleensä helposti leviäviä kasveja, jotka vievät tilaa ja tukahduttavat alkuperäisiä kasvilajejamme. Köyliönjärven maisemanhoitohanke ja Pyhäjärvi-instituutin Leader rahoitteinen Hola Lake –hanke järjestävät Tuiskulan Seuratalolla 4.6. klo 17 alkaen vieraslaji- ja vesikasvi-illan. Puhumassa on jättipalsamista ja vieraslajeista Allergia- ja astmaliiton Tiina Parkima, vesikasveista Teija Kirkkala Pyhäjärvi-instituutista (skype yhteyden kautta) ja ruovikon poistosta Terhi Ajosenpää Maa- ja kotitatousnaisista.

Lue lisää

Rauhanomaista menoa mullassa

Alkukesästä 2014 Tuiskulan kyläyhdistys hankki ruukkuja kesäkukkia varten kahden puolen kylän keskellä olevaa risteystä. Siitä lähtien on joka vuosi hankittu ja istutettu kesäkukkia ilahduttamaan ohikulkijoita ja kylän omaa väkeä. Kasvit ja niiden värimaailma on vaihdellut vuodesta toiseen, mutta aina on valinta kriteerinä on ollut kasvin luontaiset vaatimukset.

Lue lisää

Ho(i)laamista Espanjassa

Arto Myllärinen:

Hola, buenos dias, Espanjasta!

Täällä taiteilijaresidenssissä Arenys de Marin rantakaupungissa naama on palanut ja on pään sisäpuolellakin tapahtunut paljon. Työseura on ollut huimaa: Riutamaan Vilja, Levyn Anna ja Hulmin Reetta. Huomaan, että kun menee kauemmas, on lyhyempi matka lähemmäs.

Lue lisää

Talkoohengessä

Hanna Jaakola:

Olen häärännyt Köyliö-seuran Leader Pyhäjärviseudun tukemassa Museotaksvärkki-hankkeessa nyt jo vuoden verran ja pian hanke on päättymässä. Yhtenä hankkeen tärkeimpänä museokohteena on ollut Tuiskulan Torpparimuseo, jossa talkoovoimin olemme päivittäneet museon esineluettelot ja –kokoelmat tämän päivän vaatimusten mukaiseen ojennukseen.

Lue lisää

Päivä on pulkassa

Anneli Laine:

TAKSVÄRKKIKAPULA
Koivupuusta, kaksiosainen.
Saatu museoon v. 1929

Käyttö: Taksvärkkikapulaan eli päiväpulkkaan merkittiin suoritetut taksvärkit. Toinen puoli pulkkaa oli kartanon ”pulkkakamarissa”, jossa riippui alun toistasataa pulkkaa. Toinen annettiin verotyöntekijälle, joka kuljetti sitä taskussaan (tai saappaanvarressaan) taksvärkkiä tehdessään.

Lue lisää

Pari merkittävää henkilöä

Arto Myllärinen:

Raippatihellaa!

Tuiskulaan ja Tuiskulan kesäteatteriin törmäämisestä olen riemullisen iloinen. Eräänä päivänä vuosia sitten tuli puhelu, että olisiko mahdollista, että ohjaisin kesäteatterin Tuiskulaan. Ja niinpä tapahtuikin, ja sen seurauksena sain opetella satakuntalaista sanansäilää ja länsisuomalaisen huumorin erilaisuutta verrattuna karjalaisee huumoritajjuu Lappeenrannan suunnalt, mist mie oon kotosi.

Lue lisää

Nuoren kalamiehen alkutaival

Niilo Härkälä

Moi! Olen juuri 18 täyttävä nuori kalamies. Juttuja vonkaleista ja niistä isoista karkuun päässeistä riittää, mutta ajattelin nyt aluksi kertoa hieman tarinaani kalastuksen parissa.

Oma taipaleeni alkoi jo hyvin nuorena, kun isoisoisäni Erkin kanssa, kävimme yhdessä mato-ongella ja kokemassa muita pyydyksiä Köyliönjoessa.

Lue lisää

Iloleikki on tämä elämä!

Arto Myllärinen:

Heippatirallaa!
Olin pitkästä aikaa itse näyttämöllä. Jännitti. Esitin Toivo Kuulaa. Reetta Hulmi oli Alma Kuula, loistava vastarooli. Tuomas Nikkanen huikaiseva pianossa: taitava kuin mikä.
Viikkoni oli rehvakan kummallinen muutenkin.
Maanantaina kulttuurikuvioita Israeliin liittyen.

Lue lisää

Sanokaas mun sanonee

Sanna Kinnunen:

Nettisivuja pitää aina aika ajoin uudistaa ja keksiä niille jotain uutta, jotta ne jaksavat kiinnostaa käyttäjiään. Talvella 2018 tuli taas tarve uudistaa tuiskula.info-sivustoa. Samalla keksin, että voisimme yhteistyöllä aloittaa pitämään sivustolla myös blogia. Testasin ideaa muutamalla tuiskulalaisella ja se sai innostuneen vastaanoton, joten päätimme toteuttaa sen.

Lue lisää