Teatteri ja hänen väkensä

Pekka ja piippu Tuiskulassa

Sanna Kinnunen: 

Tuiskulan Kesäteatterissa useasti ohjannut Pekka Saaristo on koulutukseltaan näyttelijä ja hän on valmistunut Tampereen Yliopiston ensimmäiseltä ammattinäyttelijäkurssilta vuonna 1969. Sittemmin Pekka on osallistunut teatteriohjaajien täydennyskoulutukseen Teatterikorkeakoulussa vuonna 1980. Lisäksi hän on opiskellut draamakirjallisuutta Helsingin Yliopistossa. Pekka on syntynyt vuonna 1948 Paimiossa.

Lue lisää
Joutoajan puuhat

Kaikki tiet johtavat Köyliöön, osa 1

Kalevi Salmi:

Pyhiinvaellus oli keskiajalla varhaista massaturismia

”Suosittujen reittien solmukohdissa olevat kaupungit kukoistivat pyhiinvaelluksen ansioista. Niissä myytiin majoitusta, ruokaa – ja pyhiinvaellusmerkkejä”

Tuomas Heikkilä määrittelee kirjassaan pyhiinvaelluksen (lat. peregrinatio) ”Pyhään kohteeseen tehtävä hengellinen vaellus, jonka aikana yksilö nauttii kirkon suojelusta.

Lue lisää
Nelijalkaiset ystävämme

Musta ja Raitanen

Annica Laine:

Tällä kertaa Tuiskulan katit -sarjassa tutustutaan Rintalanmäen eläkeläisherroihin: Mustaan ja Raitaseen.

Kertokaa vähän itsestänne

Olemme pian 17-vuotiaita maatiaiskissoja Köyliön Tuiskulan kylästä, tarkemmin sanottuna Rintalanmäestä. Asumme Anneli ja Pentti Laineen hyvässä hoivassa, joskin välillä reviirimme ulottuu myös naapuritaloihin.

Lue lisää
Teatteri ja hänen väkensä

Vaaran vuosia ja hurmaavia herroja Tuiskulan kesässä 2019

Susanna Salo-Kimppa:

Aitoja, uskottavia tarinoita ja tunteita sekä todentuntuisia elämänvaiheita tavallisten ihmisten poluista Suomen kohtalon vuosina. Tuttua ja turvallista tuiskulalaista siis!

Lähdemme jälleen uuteen kesään innolla ja isolla joukolla osaavan ohjaaja-käsikirjoittaja Pekka Saariston myötävaikutuksella. Omasta historiastamme ovat tarinat aina kummunneet ja tulevana kesänä keskitymme sodan jälkeiseen aikaan, jolloin suomalaisten selviytymistä koeteltiin vielä raskaiden sotavuosien jälkeenkin.

Lue lisää
Teatteri ja hänen väkensä

Järjestäjä-kuiskaajan tammikuinen työviikko Oulun teatterissa

Tiia Sillanpää:

Kuten tässä aikaisemmin julkaistussa kirjoituksessa kerroin, työskentelen Oulun teatterissa järjestäjä-kuiskaajana. Meitä on siellä 3 samalla nimikkeellä työskentelevää henkilöä. Suurella näyttämöllä vuorottelemme eri projekteissa niin, että yksi on järjestäjä ja toinen kuiskaaja. Pienellä näyttämöllä yksi henkilö hoitaa molempia tehtäviä.

Lue lisää
Maailma on kotini

Köyliön ystävä

Marita Holkeri:

Hyvät muistot synnyttävät siteen kotiseudulle, kotiseutuystävyyden. Tämä ystävyys innostaa tulemaan tutuille seuduille ja kannustaa toimimaan. Kaikki kohtaamiset kotiseudulla ilahduttavat.

Kun on asunut vuosikymmeniä poissa synnyinseudultaan, voi kokea tietynlaista vieraantumista. Kotikylä on muuttunut: oma tuttu koulurakennus on saanut ihan uuden käyttötarkoituksen.

Lue lisää
Elettiin sitä ennenkin

Santra s. 1851

Anneli Laine (puhtaaksikirjoittaja):

Vilhelmiina Aleksandra Polviander menetti miehensä Johanneksen hyvin nuorena. He olivat kumpikin 28 – vuotiaita, kun mies kuoli kaatuvan puun alle. Aleksandralle alkoivat pitkät leskenpäivät.

Mutta hän oli osaava ihminen. Oli jo nuorena ollut herrasväkeä piikomassa aina Pietarissa saakka.

Lue lisää
Joutoajan puuhat

Turvataan kalansaanti tulevaisuudessakin

Niilo Härkälä:

Tänä päivänä kalastuspiireissä suureksi puheenaiheeksi on noussut vastuullinen kalastus ja se herättääkin suuria tunteita ja jyrkkiä mielipiteitä. Asiasta on syntynyt suurta riitaa nuoremman sekä vanhemman sukupolven välillä, siksi tämä blogikirjoitus on jälleen mielipiteetön ja puolueeton. Toivon siis, että tekstin lukija asettuu rennosti ja selailee tekstin läpi avoimin mielin ja hyvällä asenteella.

Lue lisää
Elettiin sitä ennenkin

Sepän pappa, s. 1858

Anneli Laine (puhtaaksikirjoittaja):

Frans Juho Bärling oli Tuiskulan taitava ja kuuluisa seppä. Ammatti oli isien perintöä. Juho on itse kertonut, kuinka hän 11-vuotiaasta alkaen oli isälle pärevalun näyttäjänä ja palkeita painamassa. Ensimmäisiä ammattitöitä oli naulojen takominen. Vähitellen taito karttui ja työt muuttuivat vaativammiksi.

Lue lisää
Maailma on kotini

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaassa?

Sanna Kinnunen:

Lomamatka tulossa. Miten käy painonhallinnan loman aikana? Lihonko taas kolme, neljä kiloa lomalla, kuten aikaisemmilla lomillani olin tehnyt? Näitä kysymyksiä pohdin ennen kahden viikon lomaani, joka tällä kertaa suuntautui Thaimaahan.

Aikaisempi kokemukseni lomien lihottavasta vaikutuksesta oli kirkkaana mielessä.

Lue lisää