Siirry sisältöön
Joutoajan puuhat

Kaunista käsillä-kirja syntyi rakkaudesta käden taitoihin

Sanna Kinnunen:

Kaunista käsillä -kirja syntyi rakkaudesta käden taitoihin

Kaunista käsillä -kirja on laadukas teos käsityöperinteen historiasta ja nykypäivästä. Kuva: Simo Nummi.

Kaunista käsillä on Köyliö-seuran julkaisema käsityöläisiä ja käsitöitä esittelevä kirja, joka on Köyliist-kirjasarjan viidestoista julkaisu. Se on esitelty lehdistölle 19.11.2019. Ensimmäinen tämän kirjasarjan kirja ilmestyi vuonna 2000. Sen jälkeen kirjoja on tullut yksi vuodessa-tahdilla vuoteen 2009 asti, jonka jälkeen julkaisutahti on ollut hieman harvempi. Mutta kuitenkin uusi kirja on tullut vähintään kahden vuoden välein. Voit tutustua Köyliö-seuran myynnissä oleviin kirjoihin tästä.

Köyliö-seuran julkaisujaosto julkaisee kotiseutuaiheisia kirjoja

Köyliö-seurassa on toiminta organisoitu jaostoiksi, joista yksi on julkaisujaosto. Sen tehtävänä on toimia työrukkasena, kun uutta kirjaa suunnitellaan ja tehdään. Samuli Vahteristo on julkaisujaoston puheenjohtaja ja tärkeä puuhamies myös Kaunista käsillä-kirjan takana. Muita jäseniä jaostossa oli tämän kirjan tekemisen aikana: Simo Nummi, Alpo Heino, Saana Kauko, Jaakko Ojala, Anne Helin, Tarja Putko, Sirkka Salo ja Liisa Nykänen, joilla jokaisella oli omat tehtävänsä kirjan synnyssä. Samuli Vahteristo toimi kustannustoimittajana. Jaakko Ojala on toiminut kirjassa kuvatoimittajana ja Simo Nummi on tehnyt kirjan taiton ja ulkoasun.

Julkaisujaostossa pohditaan mahdollisia kirjan aiheita ja tätä kirjaa ryhdyttiin tekemään vuonna 2017, jolloin aloitettiin keräämään vinkkejä käsityön taitajista. Heitä oli paljon, vaikkakin he olivat pääosin kovin vaatimattomia taitojensa suhteen. Samuli Vahteristo summaa kirjan merkityksen näin: ”On jälkipolvien kannalta arvokasta, että saimme taltioitua köyliöläiset käsityön taitajat ja heidän töitään näinkin laajasti yksien kansien väliin”.

Kirjoittajia kirjassa on 46

Kirjan tekstejä ovat laatineet osin asiantuntijakirjoittajat mm. Sanna Lipkin, Veijo Järvinen ja Hanna Jaakola. Toimittaja Liisa Nykänen on kirjoittanut osan teksteistä, keskittyen aiemminkin julkisuutta saaneisiin kädentaitajiin. Lisäksi kirjaan on kerätty kirjoituksia eri henkilöiltä ja kaiken kaikkiaan kirjoittajia on neljäkymmentäkuusi. Kaikki kirjoittajat ovat tehneet oman osuutensa talkootyönä. Kaikki tekstit on Samuli Vahteristo käsitellyt ja tarvittaessa korjannut sekä esimerkiksi otsikoinut. Kirjoituksia on koko kirjassa yhteensä 78 kappaletta.

Alun perin kuvia oli yli 8000, joista valittiin

Kirjan kuvitus on Jaakko Ojalan sekä osa myös kirjoittajien. Jaakko valitsi kuvia yhdessä Samulin ja Simon kanssa sekä käsitteli ja syväsi kuvia valmiiksi taittoa varten. Sopivia kuvia oli aluksi valtava määrä, yli 8000, ja niistä kirjaan valikoitui noin 400 kuvaa.

Käsityön merkitys on muuttunut

Kirjassa kerrotaan nykypäivän taitajista ja se esittelee myös vanhoja käsitöitä, jolloin käsityön tekemisellä oli erilainen merkitys kuin nykypäivänä. Ennen käsitöitä tehtiin, kun asioita ja esineitä ei ollut kaupasta ostettavissa. Nykyisin kaikkea voi hankkia valmiina, mutta itse luomisen virkistävä vaikutus on usein motiivina käsillä ahertamiseen.

Kaunista käsillä -kirja syntyi rakkaudesta käden taitoihin

Kaikki tähän mennessä ilmestyneet Köyliist-kirjat samassa kuvassa. Kuva: Simo Nummi.


Haluatko lukea muita Sannan kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta. Jaa teksti hänelle somessa!

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös