Siirry sisältöön
Joutoajan puuhat

Talkoohengessä

Pruuttakopin neljän miehen paloruisku. Talkoovoimasta vastasivat Pentti Laine ja Jaakko Laine. Kuva: Hanna Jaakola

Hanna Jaakola:

Olen häärännyt Köyliö-seuran Leader Pyhäjärviseudun tukemassa Museotaksvärkki-hankkeessa nyt jo vuoden verran ja pian hanke on päättymässä. Yhtenä hankkeen tärkeimpänä museokohteena on ollut Tuiskulan Torpparimuseo, jossa talkoovoimin olemme päivittäneet museon esineluettelot ja –kokoelmat tämän päivän vaatimusten mukaiseen ojennukseen. Museotaksvärkki-hanke on järjestänyt tähän mennessä 34 talkoot, joista 20 on pidetty Tuiskulassa.

Jos totta puhutaan, olin aluksi hieman epäileväinen talkoiden suhteen: ”meinaatteko tosiaan, että kaikki tämä hoidetaan talkoiden voimin?”. Pian kuitenkin sain nieleskellä epäilevät ajatukseni ja todistaa omin silmin, että tosiaan, tätä pientä maalaiskylää pyöritetään talkoohengessä ja sen voimaan on uskottu aina. Minulle kaupunkilaistuneelle yksinpuurtajalle tämä oli sydäntä lämmittävä kokemus, joka loi uskoa siihen, että kotiseutu on yhteinen asia, siitä todella välitetään. Myös tämä blogi on mainio esimerkki yhdessä tekemisestä ja jakamisesta, joka luo iloa varmasti monelle. Kotiseutu on siitä jännä paikka, että se liikuttaa meitä jokaista.

Mistä se talkoohengen voima on sitten lähtöisin? Siihen vain te tiedätte vastauksen ja eikö olisi mielenkiintoista kuulla se myös täällä blogissa? Nimittäin vapaaehtoisuus ei ole itsestäänselvyys ja etenkin moni paikallismuseo kamppaileekin kiinnostuksen ja talkoovoiman puutteesta. Museotaksvärkki-hanke on myös hyvä esimerkki siitä, että kulttuuriperintö ja yhteinen jaettu historia kiinnostaa ja siitä halutaan pitää hyvää huolta. Jotta tällaiset hankkeet onnistuisivat, täytyy löytyä ”se jokin”, joka vie asioita eteenpäin ja luotto siihen, että tukea löytyy, kun sitä tarvitaan.

Tuiskulassa olisi vielä ainakin yhdet talkoot jäljellä ja ne pidetään Torpparimuseolla torstaina 24.5. kello 9 eteenpäin. Mikäli hommat jäävät pahasti kesken, talkoita jatketaan vielä perjantaina 25.5. Muutama käsipari olisi avuksi, sillä Torpparimuseon puuliiterissä on ilmeisesti jemmassa muutama viuhka, vanki, karhu ja vältti (kyntövälineitä, älkää huoliko), jotka pitäisi vielä valokuvata sekä pirtin kaapin kirjat olisivat nekin syytä ikuistaa. Samalla museolla tehdään muutama esinepoisto, joten kantoapu olisi siinäkin tarpeen. Poikkea silloin Torpparimuseon kautta, siellä me ollaan!

Pajan esineistö valokuvattiin kesällä 2017. Valokuvaajana toimi kukas muukaan kuin Jaakko Ojala ja talkoolaisina Tuula Nordlund ja Mirja ja Kalevi Salmi. Kuva: Hanna Jaakola

Torpparimuseolla järjestettiin myös riukuaitataksvärkit kesällä 2017 vetäjänään Veikko Salo. Kuva: Mikko Eskola.

_________

Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Hannan kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa!

 

 

1 kommentti

  1. Hanna 16.5.2018 klo 07:11

    Ilmoittautua voi minulle osoitteeseen museotaksvarkkihanke@gmail.com tai numeroon 044 243 9633. Myös Anneli Laine ottaa ilmoittautumisesi vastaan. Aiemmista talkoista ja siitä, mitä talkoissa tapahtuu, voi käydä lukemassa Museotaksvärkin blogista osoitteesta: https://museotaksvarkki.wordpress.com/
    Tervetuloa talkoisiin!

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös