Siirry sisältöön
Seuratalon tarinat

Yhdessä tehden

Henna Ryömä:

Tuiskulan seurataloyhdistys ry toimii kuten moni muukin pieni yhdistys. Toiminta perustuu paljolti siihen, että mukana toiminnassa on aktiivisia, talkoohenkisiä ihmisiä ja jotka ovat sitoutuneet toimintaan.

Tuiskulan seuratalon lämmitys hoituu yhteistyöllä

Yhdessä tehden

Tuiskulan seurataloa lämmitetään tilaisuuksien edellä talkoovoimin puilla, näin säästetään sähkölämmityksen kuluissa. Kuva: Henna Ryömä.

Tuiskulan seuratalo on iso rakennus, jonka ylläpitokustannukset ovat suuret. Lämmityskulut ovat suurin kuluerä, kun puurakennus hengittää ja toimintaa on kesän lisäksi myös talvella. Talviaikaan talossa pidetään arkisin yllä peruslämpöä ja joka maanantaiksi talkooporukka lämmittää talon lämpimäksi Säkylän kansalaisopiston jumppaajille. Samoin, kun talossa on viikonlopputilaisuuksia ja varauksia, talkooporukkamme käy lämmittämässä talon kolme tulipesää ja ilmalämpöpumpuilla ja sähköpattereilla säädellään lämpö sopivaksi.

Lämmityksessä käytettävät puut haetaan talkoilla yhteisalueiden metsistä tai ne saadaan lahjoituksina. Puut tehdään klapeiksi ja pinotaan kuivumaan ja myöhemmin ajetaan sisälle talvea varten.

TalviTeatterin tuloilla katetaan sähkökustannuksia

Yhdessä tehden

TalviTeatterin liput odottavat noutajaansa. Kuva: Henna Ryömä.

Lämmityskustannukset lohkaisevat suurimman siivun seuratalon tuloista ja siksi lämmitystalkoisiin voidaan laskea myös tapahtumien ja talviteatterin näytösten ja konserttien järjestäminen. Konsertteja tai teatteriesityksiä on pyritty järjestämään kerran tai kaksi vuodessa. Esiintyjät on pyritty pitämään korkeatasoisia, jotta esitykset olisivat mahdollisimman nautittavia, kulttuurianti olisi monipuolista ja talo saataisiin täyteen. Tuiskulan seurataloyhdistyksen hallitus käy läpi eri vaihtoehtoja, mitä esiintyjiä talolle voisimme tilata ja kun päätös on tehty, hoituu myös lipunmyynti talkoilla. Lippujen osalta iso osa tulee myydyksi sähköpostimarkkinoinnin kautta. Sähköpostilistalle pääsee ilmoittamalla yhteystietonsa Anneli Laineelle. Voit ilmoittaa yhteystietosi tästä. Tällöin on etunenässä kuulemassa uusista tapahtumista ja joskus on käynyt niinkin, että tilaisuutta ei ole ehditty markkinoida missään muualla, ennenkuin näytös on loppuunmyyty. Tapahtumien järjestelyt hoidetaan myös talkoilla. Kakut leivotaan omin voimin, kahvit keitetään, katetaan pöytä, järjestellään sali, hankitaan tarvittava rekvisiitta ja ääni- ja valotekniikka. Tapahtumapäivänä hoidetaan tarjoilut, astioiden tiskaus ja muut järjestelyt talkoilla.

Yhdessä tehden

Tuiskulan seuratalon saliin järjestellään tuolit TalviTeatterin tilaisuutta varten talkoovoimin. Kuva: Henna Ryömä.

Siivousryhmä on toiminut jo vuodesta 2005

Sekä omien, että asiakkaiden tilaisuuksien siivouksesta vastaa siivousryhmä, joka koostuu kylän asukkaista. Yleensä siivousvuorossa oleva siivouspari käy tekemässä viikkosiivouksen talossa ja tarvittaessa ennen ja jälkeen tilaisuuden siivotaan wc-tilat, salin lattia ja yleisten tilojen lattiat imuroidaan ja pestään. Tilaisuuksissa käytettyjen pöytäliinojen pesu ostetaan pesulasta, mutta ne toimitetaan pesulaan ja pesulasta talkootyönä.

Osa hommista vaatii vähän isomman porukan

Yhdessä tehden

Tuiskulan seuratalon ikkunoiden pesu on keväinen talkootyö, johon tarvitaan isompi porukka. Kuva: Henna Ryömä.

Lisäksi on paljon “erikoishommia”. Ikkunoiden pesu vaatii vähän isomman porukan kuin normaalilla siivousvuorolla olevan siivousparin. Tällöin tarvitaan myös välineistöä, jotta yletytään ulkoa ylimpäänkin ikkunaan. Pihatalkoissa on myös mukana yleensä isompi porukka, kun talven tuulien jäljiltä haravoidaan risut ja neulaset kulkuväyliltä, leikataan pensaat ja tarkistetaan talon kunto. Talon ylläpito, lampun vaihdot, maalaukset ja muut huoltotoimet tehdään niin ikään talkootyönä. Auraukset ja hiekoitukset ostetaan nykyään ulkopuoliselta yrittäjältä.

Yhdessä tehden saadaan enemmän aikaan

Perustoiminnan pyörittäminenkin toimii talkoilla. Taloa vuokrataan asiakkaille talkootyönä, raha-asiat hoidetaan talkoilla ja hankintoja tehdään talkoovoimin. Ilman talkootyötä ei olisi toimintaa. Onneksi kylässämme elää vahvana talkoohenki ja kylän eri yhdistykset osaavat ja pystyvät yhteistyöhön, auttavat toisiaan ja talkoilevat myös yhdessä. Työtä on paljon ja lisää tekeviä käsiä tarvitaan aina, joten jos koet paloa yhteisölliseen toimintaan, niin mukaan pääsee. Siivousrinkiläisiä tarvitaan aina lisää, jolloin vuoroja ei tule niin usein samalle parille. Lämmittäjiä ja kakun leipojia otetaan ilolla mukaan toimintaan ja vuosittaiset pihatalkoot ja ikkunanpesutalkoot tarvitsevat lisäkäsiä. Ole yhteydessä allekirjoittaneeseen (Henna Ryömä), yhdistyksen puheenjohtajaan (Pentti Laine) tai siivousryhmään vetäjään, Sanna Kinnuseen, jos kiinnostuit toiminnasta. Tällä lomakkeella voi ilmoittautua mukaan tai olla muuten vain yhteydessä Seurataloon liittyvissä asioissa. Yhdessä tehden saadaan enemmän aikaan.

Tuiskulan Seuratalon toiminta perustuu talkootyöhön, yhdessä tehden saamme enemmän aikaan. Kuva: Henna Ryömä.


 

Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Hennan kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa!

3 kommenttia

 1. Anneli Laine 24.2.2020 klo 17:58

  Seuraava esitys on Ilmari Saarelaisen PARASTA ENNEN 19.4.20 klo 17.
  Lipunmyynti on alkanut ja liput menevät hyvää vauhtia, joten jos haluat osallistua, ota pian yhteyttä minuun.
  puh. 0405167455

 2. Lassila 4.5.2020 klo 11:11

  Meidänkin kylällä on oma vapaaehtoisporukka, joka pitää huolen seuratalosta. Siellä on yhdistetty sähkö- ja öljypoltinlämmitys ja ihan helposti onnistuu aina lämmitys. Toisaalta ei tada olla ihan noin vanha talo kyseessä.

  • Henna Ryömä 4.5.2020 klo 21:35

   Kuulostaa hienolta! Kyllä niitä talkooporukoita vaan edelleen tarvitaan, vaikka välillä tuntuukin, ettei talkoilu enää ole niin muodikasta. Tsemppiä teille ?

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös