Siirry sisältöön
Työtä ja tienstii

Härkälän puutarha

Niilo Härkälä:

Härkälän Puutarha on tuottanut puhdasta lähiruokaa ympäristöystävällisesti jo vuodesta 1985, jolloin puutarhan perusti Olli ja Marja-Liisa Härkälä viljelemällä tomaattia. Vuodesta 2007 on puutarhaa vetänyt Mikko Härkälä.

Härkälän Puutarha työpaikkana?

Härkälän Puutarha työllistää ympäri vuoden noin 20 työntekijää. Työnteko on monipuolista, sillä eiväthän kasvit itsestään pysy terveinä ja kasva. Yleisimpiä työtehtäviä puutarhalla on mm. kasvien ylimääräisten lehtien poisto, tomaatin-, kurkun- sekä salaatin poiminta, keruu, lajittelu sekä pakkaus. Kasvien latvojen hoito sekä kasvin laskeminen ovat yleisiä toimenpiteitä. Kasvusto raivataan sekä uusitaan tasaisin väliajoin, jonka yhteydessä kasvihuoneet siivotaan huolellisesti sekä desinfioidaan, jotta uusien taimien on mukava rauhassa kasvaa puhtaassa ympäristössä.

Yksi Salaattihuoneista. kuvaaja: Piia Härkälä

Salaatteja on monia lajeja, mutta kaikissa on kuitenkin samat työtoimet. Ensin tarvitaan kasvukennoja, joihin asetellaan biohajoavia turvepurkkeja. Näihin purkkeihin laitetaan turve sekä salaatinsiemenet. Salaatin idettyä tarpeeksi pitkälle, siirretään tämä kouruihin, joita pitkin se etenee pikkuhiljaa kohti pakkauslinjaa, jossa salaatti siistitään sekä pakataan. Härkälässä on salaatteina mm. jääsalaattia, tulisalaattia, lehtisalaattia, roomansalaattia, persiljaa, rucolaa sekä tilliä.

Myös vihannesten toimitukseen on omat työntekijänsä, eli kuskit. Kuskimme ensimmäisenä lajittelevat menevät tavaramäärät erillisiin pinoihin sen mukaan, mihin ne ovat menossa, jonka jälkeen ne lastataan kuorma-autoihin. Kuskit vievät tavarat suoraan kauppoihin tuoreina.

Ekologisuus ja puhtaat tuotteet

Kimalaiset hoitavat kasvien pölytyksen. Kuvassa Mikko ja Olli Härkälä. Kuva: Länsi-Suomi

Kasvihuoneethan tarvitsevat runsaasti lämpöä? Kyllä. Eikä sen tuotanto Härkälässä ole edes ympäristöhaitallista. Puutarhaan saadaan lämpö pihalla olevasta biopolttolaitoksesta, jossa poltetaan uusiutuvaa biomateriaalia.

Entäs sähkö… Moni ohi ajanut on varmasti huomannut, että tämä Tuiskulan oma aurinko hohtaa öisinkin todella kirkkaasti ja kajastaa kauas kaukaisuuteen saakka. Tämähän kuluttaa varmasti hurjasti sähköä? Niin kuluttaa; 5000 megawattia vuodessa. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että keskimääräisesti normaali kotitalous kuluttaa noin 4000 kilowattia vuodessa. Härkälässä tässäkin kohtaa astuu esiin ekologisuus ja Käytämme ainoastaan vesi- ja tuulivoimaa, eli 100% uusiutuvia luonnonvaroja. Härkälän Puutarha siis on voinut luopua uusiutumattomien öljyvarojen käytöstä. Härkälän tuotteet kuljetetaan kauppoihin muovisissa laatikoissa, joita käytetään uudelleen ja yhä uudelleen. Tämän ansiosta säästyy vuodessa kasaamattomia pahvilaatikoita kolme rekka-autollista.

Härkälän Puutarhalla käytetään Novarbon kehittämää suljettua kasvhuonemenetelmää, joka mahdollistaa sen, ettei tuulettaessa hiilidioksidia pääse taivaan tuuliin ja tuholaistorjunnan tarve vähenee erittäin paljon. Mitä tuholaisiin tulee, niitä ei torjuta myrkyillä tai aineilla, vaan Puutarhalla käytetään biologista torjuntaa hyvillä torjuntaeliöillä, jotka syövät haitallisia eliöitä.

Härkälän Puutarhan tuotteet ovat varmasti tuttuja ympäri Satakuntaa Ja Puutarha on myös työpaikkana erittäin mukava ja ympäristö on hyvä. Hommia riittää ja tehtävät ovat monipuolisia. Eli tällainen pieni tieto-isku siitä, mitä lähellä on, miten se toimii ja mitä siellä tehdään.

_____________

Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Niilon kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa!

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös