Siirry sisältöön
Elettiin sitä ennenkin

Torpparimuseosta ja valokuva-arkiston virtuaalinäyttelyistä

Anneli Laine: 

Tuiskulan Torpparimuseo sijaitsee Vanhakartanon entisen torpparialueen keskellä. Se johdattaa kävijänsä menneeseen, 1923 päättyneeseen torppariaikaan. Vuosisataisissa rakennuksissa voi tutustua runsaan esineistön myötä köyliöläisen torppariperheen elämään.
Museon perustaja on seppä F.J.Bärling. Hänen harrastuksenaan oli ollut pitkään vanhojen esineiden keräily. Köyliön Museoyhdistys perustettiin v. 1934 ja sen ensimmäisiä tehtäviä oli etsiä Bärlingin kokoelmille säilytyspaikka. Sitä varten hankittiin Köyliön Kankaanpään kylän Rantalasta luhtirakennus, jonne esineet sijoitettiin. Tämä oli Torpparimuseon alku. Myöhemmin on tullut rakennuksia lisää: Sotamiehen aitta, Paja, Liiteri, Lato, Asuinrivi, Pruuttakoppi ja viimeisenä Martan mökki. Esineistöä on pitkälti kolmatta tuhatta.

Torpparimuseosta ja valokuva-arkiston virtuaalinäyttelyistää

Museo kuvattuna vuonna1937, vasemmalla paja, välissä luhti ja oikealla sotamiehen aitta. Kuva: Köyliön Valokuva-arkisto.

Tuiskulan Torpparimuseo osallistui Museotäksvärkki-hankkeeseen

Pari vuotta sitten Tuiskulan Torpparimuseo oli osallisena Köyliö-seuran Museotaksvärkki-hankkeessa, jossa valokuvattiin Torpparimuseon, Yttilän Museokoulun ja Räisälä-museon esineistöt. Torpparimuseon kuvat ja niiden tiedot talletettiin Satakunnan Museon tietokantaan.

Museon tietokanta on kuitenkin avoin vain museoihmisille, joten siirsimme kaikkien museoiden kuvat myös Köyliön Valokuva-arkistoon, jossa ne ovat kaikkien katseltavissa. Museotaksvärkistä voit lukea lisää hankkeen omasta blogista.

Köyliön Valokuva-arkistossa on tuhansia kuvia

Köyliön Valokuva-arkistoon pääset osoitteesta www.koylio-seura.fi

  • etusivun yläreunassa keskellä on linkki KÖYLIÖN VALOKUVAT, josta avautuu valokuva-arkiston etusivu
  • sen yläreunassa vasemmalla HAKU, sitä klikkaamalla pääset hakutoimintoihin, joista ohjeet ko. sivulla
  • aina kannattaa käyttää myös Rajaavaa hakua, muuten saat kaikki museon esineet katseltavaksesi ja se kestää kauan

Virtuaalinäyttelyt Köyliön Valokuva-arkistossa

Pyrimme pari kertaa vuodessa tekemään arkistoon nk. virtuaalinäyttelyitä eri aiheista, niistä löydät tietoa INFOsta kohdasta Valokuvanäyttelyt. Näitä näyttelyitä on sekä valokuva-arkiston että museoiden kuvista.

Torpparimuseosta ja valokuva-arkiston virtuaalinäyttelyistä

Tämä kuva löytyy Köyliön valokuva-arkistosta nimellä Kartanon toinen auto.

Tällä hetkellä on tehtynä seuraavat näyttelyt:

  • A01= Piippunäyttely
  • A02= Yttilän Museokoulu, Opetustaulunäyttely
  • A03= Sokerijuurikasnäyttely
  • A04= Köyliön vanhat autot

Helmikuun alussa (3.2.2020) julkaistavassa Kalevi Salmin blogikirjoituksessa pääsette tutustumaan tarkemmin Köyliön 1920- ja 1930- luvun vanhoihin autoihin, joista tässä esimerkkinä Köyliön Vanhankartanon auto.

Torpparimuseon kuvista on tarkoitus tehdä myös virtuaalinäyttelyitä

Tuiskulan Torpparimuseolla on valtavan upea tekstiilikokoelma hienoja 1900-luvun alun pukuja ja liinavaatteita. Niiden olemassaolosta saamme kiittää tarkkoja ja ahkeria entisajan emäntiä. Tuolloin vaatteita arvostettiin aivan eri tavalla kuin nyt, olen esim. nähnyt perunkirjan, jossa vaatteet olivat kallein irtain omaisuus, kalliimpia kuin peltotyökalut. Sen ymmärtää, kun alkaa miettiä, montako työvaihetta tarvitaan ennen kuin pellavansiemenet tai lampaan turkki ovat vaatteina ja muina tekstiileinä komerossa.

Näistä tekstiileistä teemme Museon ensimmäiset virtuaalinäyttelymme myöhemmin tänä vuonna. Kun tekstiilit on esitelty, on muiden näyttelyiden vuoro. Niiden aiheista otan mielelläni vastaan vinkkejä. Kirjoita kommenttikenttään oma ehdotuksesi. Valinnan varaa on, lusikoista tiinuihin, huonekaluista pellonkaluihin, puukoista pyöränvanteisiin…


Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Annelin kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa.

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös