Siirry sisältöön
Joutoajan puuhat

Kierrätystä ja puutarhaelämää… ötökkähotelli

Pentti Laine:

Kierrätystä ja puutarhaelämää

Isosuulin kätköistä löytynyt lautashylly, joka sai kunnian toimia hotellin ”perustuksina”. Kuva: Pentti Laine.

Viime aikojen ”hitti” on monessa mediassa ollut ötökkähotelli ja sellainen meillekin piti saada. Hotelliin voi laittaa erilaisia kuivia luonnonmateriaaleja kuten oksanpätkiä, perennanvarsia, heinää, kaislaa, käpyjä, puun kaarnaa, tuohta, puunpaloja, jäkälää, sammalta, kariketta, saviruukun palasia, reikätiiltä (Martat ohjeistaa hotellintekoon sivuillaan).

Koska tapanani on ollut olla heittämättä pois lähes mitään tarpeellista (tai vähemmän!), löysin Isosuulin kätköistä oheisen, mikä lie lautashylly, joka oli mitä sopivin aihio hankkeeseen. Netistä löytyi runsaasti kuvia ja ideoita sovellettavaksi.

Tarpeet ötökkähotelliin löytyi omalta pihalta ja lähiluonnosta

Kierrätystä ja puutarhaelämää

Tarpeet ötökkähotelliin löytyi omasta pihasta ja lähiluonnosta. Kuva: Pentti Laine.

Kevään kasvimaalta löytyi muun muassa kuivuneita maissin- ja maa-artisokan varsia, nokkosen ja koiranputken varsia. Kotikuusen alta viime vuoden hyvän käpysadon tuloksia ja korvasieniretkellä männynkäpyjä eli mommosia. Ilmijärven rannalta kalaretken (0 ahventa) kaisloja. Vielä porasin erilaisiin puupölkkyihin ohjeitten mukaan 4, 6, 8 ja 10 millin reikiä, noin 10 -15 senttiä syviä.

Hyllyn pintamaaliksi valikoitui Tuiskulan Kesäteatterin äänentoistokoppiin ja Ravintola Riippakoivun luukkuihin käytetty rauhallisen harmaansininen maalinloppu, jonka olin pelastanut aikoinaan jäätymiseltä.

Ötököitten suojaamiseksi linnuilta ja muilta tuhoajilta löytyi myös oiva kierrätyskohde. Tauno-pappan vanha katiska sai arvoisensa lopun tässä hyötykäytössä.

Kierrätystä ja puutarhaelämää

Ötökkähotellissa on käytetty Tauno-pappan vanha katistakin hyödyksi. Kuva: Pentti Laine.

Kierrätystä ja puutarhaelämää

Valmis ötökkähotelli odottaa uusia asukkaita ladon päätyyn kiinnitettynä. Kuva: Pentti Laine.

Nyt jäämme kiinnostuneita odottamaan uusia asukkaita. Tyypillisiä hyönteishotellin asukkaita ovat koloissa pesivät ja kirvoja syövät myrkkypistiäiset ja niiden loiset, pölyttämisen kannalta tärkeät villimehiläiset ja leppäkertut.

Frankin aita

Jatketaan vielä toisella, läheisesti puutarhaan ja ympäristöön liittyvällä aiheella.

Meillä monella on pihassaan isoja puita ja pensaita, jotka tuottavat säännöllisesti oksia, joille pitää löytyä jonkinlainen poistotapa. Tässä eräs tapa eli Frankin aita, kuten sitä kutsumme.

TV:ssä olemme vuosia seuranneet mieliohjelmaamme Tanskalainen maajussi, jossa kaiken osaava Frank perheineen elää maatilallaan kasvattaen hyötypuutarhassa ja pelloilla kaikenlaista, on eläimiä ankasta hevoseen, rakentaa kalkkiuunin ja polttaa itse kalkin talonrakentamiseen, käyttää vanhoja työtapoja ja -kaluja, mutta myös akkuporakonetta. Kaiken hyväntuulisesti, vanhaa arvostaen, mutta ei itsetarkoituksena. Eräs hänen hienoista ideoistaan on tämä aita. Olen rakentanut sen kasvimaallemme pohjoisen puolelle suojaksi.

Kierrätystä ja puutarhaelämää

Tämä Tanskalainen maajussi-ohjelmasta TV:stä pongattu idea risuista rakennetusta aidasta toimii myös kuin valtava ötökkähotelli. Kuva: Pentti Laine.

Fankin aita suojaa kasvimaata pohjoispuolelta. Viljelylaatikoiden pinnalla oleva vaalea aines on purua, joka syö ylimääräistä typpeä maasta. Kuva: Pentti Laine.

PS: Tuo vaalea kasvimaiden päällä on purua. Jossakin vaiheessa alkoi nimittäin näyttämään, että kasvit mieluummin kasvattivat maanpäällisiä varsiaan kuin muuta eli tuntui typpeä olevan vähän liikaa. Tähän vaivaan sain asiantuntevilta ystäviltä neuvon lisätä pikku ämpärillinen neliölle purua, jolla hitaasti palaessaan on ominaisuus käyttää typpeä pois. Seurataan tilannetta.


Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Pentin kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta. Jaa teksti hänelle somessa!

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös