Siirry sisältöön
Kyläyhdistyksen toimet

Tuiskulan talkootyönäyte: Ravintola Riippakoivu

Sanna Kinnunen:

Tuiskulan talkootyönäyte: Ravintola Riippakoivu

Tuiskulan munkit ovat kuuluisia väliaikasyömisiä. Kuva: Sanna Kinnunen.

Suomessa on maaseudulla pitkään elänyt talkootyöperinne, joka alkaa tänä päivänä olla jo harvinaista. Pyyteettömään talkootyöhön on yhä vaikeampi saada tekijöitä. Tuiskulassa perinne kuitenkin vielä elää. Lue esimerkki aiheesta aikaisemmasta blogikirjoituksesta.

Tuiskulan Kesäteatterin väliaikakahvituksen hoitaa Tuiskulan kyläyhdistys noin 40 talkoolaisen voimin. Väliaikakahvitus tapahtuu teatterin katsomosta nähden vastakkaisella puolella tietä; Ravintola Riippakoivussa.

Kesäinen työrupeama Ravintola Riippakoivussa

Näytelmiä esitetään kahden viikon aikana, kaikkina arki-iltoina ja sunnuntaisin on kaksi näytöstä. Ensi-ilta oli tänä vuonna perjantaina 28.6. Näytelmän lisäksi teatterilla pidettiin kaksi Suomen eturivin artistin konserttia; Waltteri Torikka esiintyi 14.6 ja Kyösti Mäkimattila esiintyy 16.8.

Usein kuultu repliikki yleisöltämme on, että ”Hattua nostetaan Tuiskulan talkootyölle”. Riippakoivun talkoolaisten lisäksi näytelmäviikot tarvitsevat noin 60 muutakin talkoolaista; näyttelijät, lipunmyyjät, lipuntarkastajat, liikenteenohjaus…

Jokainen voi talkoilla niin paljon kuin itse haluaa

Riippakoivun talkoolaisten kokoon kutsuminen alkaa jo kevättalvella, jolloin talkoolaisten omassa Facebook-ryhmässä kysellään alustavasti halukkuutta kesän talkootyöhön. Sitten pitkin kevättä kutsut tihentyvät, jolloin myös Tuiskulan Sanomissa ilmoitellaan. Jokainen talkoolainen voi itse ilmoittaa sopivat päivät, jolloin on valmis tulemaan työvuoroon.

Kaikille löytyy sopiva tehtävä

Kahvinkeitto on yksi työtehtävistä ja lisäksi tarvitaan kahvin kaatajia, munkin antajia ja rahastajia. Lisäksi talkoolaisten tehtäviin voi kuulua makkaranpaisto ja myyminen, yleisestä siisteydestä huolehtiminen, roska-astioiden tyhjentäminen ja wc-tilojen siivous. Rahastajan tulee olla yli 18-vuotias, mutta monessa tehtävässä pärjää jo nuoremmatkin. Jo hyvinkin pienet saavat omia tehtäviä, kuten ”jäätelöohjuksena” toimimisen. Lapset ovatkin usein erittäin innokkaita talkoolaisia ja odottavat innolla omia tehtäviään. Siitä sitten kasvetaan vuosittain aina vaativimpiin tehtäviin ja toivon mukaan samalla sisäistetään talkootyön merkitys.

Yhdessä tehdään myös retkiä

Talkoolaiset viettävät vuosittain myös vapaa-aikaa yhdessä. Tapana on järjestää kesäinen retki porukalla jonnekin lähiseudulle, ollaanpa pari kertaa oltu myös Tallinnan Joulutorilla yhteisellä matkalla. Tästä voit lukea viime joulukuisesta Tallinnan matkasta.

Riippakoivussa tavataan tuttuja

Itse olen vuonna 1994 vappuna muuttanut Tuiskulaan ja jo samana kesänä olin tekemässä omat talkoovuoroni Ravintola Riippakoivussa. Se oli minulle aivan itsestäänselvyys, että menen mukaan, kun tiesin tarvetta olevan. Siellä samalla tutustuin kyläläisiin ja itse työ ei liikaa vaatinut. Kahden viikon ajan noin reilun tunnin rupeama työn touhussa. Teatterin yleisö on aina hyvällä tuulella ja käyttäytyy hyvin, joten heitä on ilo palvella.

Monelle kylässä vakituisestikin asuvalle saatikka kesäasukkaalle Riippakoivu saattaa olla vuosittain paikka, jossa todetaan: ”eipä olla nähtykään sitten viime kesän”.

Tuiskulan talkootyönäyte: Ravintola Riippakoivu

Talkoolaiset odottavat valmiina väliajan alkuun. Kuva: Sanna Kinnunen

Tämän kesän talkoilut alkaa olla talkoiltu, mutta ensi kesänä jälleen kaivataan innokkaita tekijöitä Riippakoivussa. Ilmoittaudu jo nyt mukaan! Kyläyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Päivi Helminen ottaa ilmoittautumisia vastaan. Hänen puhelinnumeronsa löydät sivustomme alapalkista.


Haluatko lukea muita Sannan kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta. Jaa teksti hänelle somessa!

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös