Siirry sisältöön
Joutoajan puuhat

Tuottoisa kalastusretki Ilmiinjärvelle

Tuottoisa kalasturetki Ilmiinjärvelle

Pienin saamani ahven Ilmiinjärveltä. Kuva: Niilo Härkälä

Niilo Härkälä:

Noniin. Tämä nuori kalamies on nyt saanut ylioppilaskirjoitukset pakettiin ja pääsykokeet kolkuttelee jo kulman takana. Onneksi aina on aikaa kalastukselle ja etenkin siitä kertomiselle, eli on aika esitellä hieman kalapaikkoja.

Kohti Ilmiinjärveä

Minulle erittäin tutuksi kalastuspaikaksi on vuosien varrella tullut Ilmiinjärvi. Se sijaitsee Köyliön ja Kokemäen rajalla eikä ole kovin suosittu paikka kalastaa. Koska yleensä järvellä saa olla yksin, siellä on kesäisin hyvä rentoutua töiden ja teatterin lomassa. Tässä kirjoituksessa kerron tarkkaan, kuinka kalastusretki Ilmiinjärvelle etenee.

Aikainen lintu madon nappaa

Aamulla ensimmäisenä aikainen herätys ei edes tunnu pahalta, sillä tiedossa on hieno päiväretki kauniiseen ympäristöön. Ravitsevat eväät ja paljon juotavaa, vieheet kasaan ja vavat laukkuun. Tavarat autoon ja menoksi. Koska kyseessä on Ilmiinjärvi, on syytä ottaa mukaan ainakin kaksi avajaisista jonotettua muoviämpäriä. Autolla kalastuspaikoille on helppo päästä, mutta vielä edellisvuonna mopon kanssa tavaroiden roudaaminen oli huomattavasti vaikeampaa, vielä kun lisätään siihen noin 10kg lisäpaino paluumatkalla.

Parhaat kalapaikat ovat salaisuuksia

Ilmiinjärvelle saavuttaessa kamat kantoon ja kohti rantaa, jossa vene jo kuumeisesti odottaa. Tavarat tarkkaan järjestykseen veneeseen ja siimat paikoilleen. Tässä vaiheessa on hyvä pitää ensimmäinen evästauko, sillä ollaan aikataulua edellä. Kalastamaan lähdettäessä nimittäin on tärkeää, että suunnitellusta ajasta myöhästytään ainakin tunti. Kun aikaa on kulutettu riittämiin, pari terävää työntöä ja hyppy veneeseen ja aletaan lipumaan kohti paikkoja. Parhaista kalapaikoista ei luonnollisesti puhuta, mutta voin paljastaa, että se on noin 50 minuutin soutumatkan päässä rannasta. Vaikka Ilmiinjärvestä saa kalaa mistä tahansa, parhaat paikat ovat aina parhaat.

Millä vieheellä aloittaa?

Seuraavaksi on edessä vaikea päätös, millä vieheellä aloittaa? Nopeat mittaustulokset: ilmakosteus, tuulen suunta ja voimakkuus, pilvisyys, veden lämpötila ja alushousujen väri antavat nopeasti vastauksen siihen, mikä tänään toimii. Tai tottahan toki Ilmiinjärvellä toimii mikä tahansa, mutta kalastuksen eräs tärkeimmistä osa-alueista on hifistely. Kun valinta on tehty (joka loppujen lopuksi on sama joka ainoa kerta) ensimmäiset heitot viuhuvat veneestä poispäin. Yleensä ensimmäinen heitto on paras.

Päivä kuluu ja ämpärit täyttyvät

Aloittamaan päästiin klo 08.00 ja kello on tässä vaiheessa 13.00, on siis taas eväshetki. Eväshetken ajaksi on suotavaa laskea pilkki tai mato-onki veteen, sillä varmasti nappaa, kun on jotain muuta tekemistä. Eväshetken jälkeen on aika etsiä uusi paikka, koska edellinen tuli kirjaimellisesti tyhjäksi. Keskelle järveä ei uskalla mennä, sillä olen kuullut kerrottavan tarinoita Ilmiinjärveltä hauista, jotka saalistaa suuriakin veneitä. Rantaan ne eivät mahdu uimaan. Kuljemme siis rantoja pitkin ja ohitamme uimarannan. Uimarannalla on lapsia vanhempiensa kanssa vilvoittelemassa kuumana kesäpäivänä ja kalastajan kirjoittamattomiin sääntöihin tässä vaiheessa kuuluu selkeä ohje: murise itseksesi ja heristä nyrkkiä. Tarvittaessa huuto: ”Elkää säikytelkö kaloja!!”

Kun toinenkin paikka on kaluttu kokonaan tyhjäksi, voi siirtyä autolle. Ilmiinjärven ahvenen keskikoko on niin suuri, ettei punnitseminen ole tarpeen. Kalojen laskeminen sen sijaan auttaa enemmän. Nopealla, lyhyellä matematiikalla voi laskea kalojen yhteispainon. Niin. kaloja on 76 kpl ja silmämääräinen keskipaino on 882g. Kalojen yhteispaino on siis 67kg. Melko pieni saalis, kun otetaan huomioon, että kyseessä sentään on Ilmiinjärvi, mutta kyllä tämäkin saa ainakin 10kg lisää automatkan aikana.

Ilmiinjärvellä kalastus on siis hyvin tuottoisaa, talvella vieläkin parempaa! Hyvää aprillipäivää kaikille lukijoille!

Tuottoisa kalastusretki Ilmiinjärvelle

Uimarannalla ei ole tungosta maaliskuun viimeisenä päivänä. Kuva: Sanna Kinnunen.


Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Niilon kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluaatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa!

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös