Siirry sisältöön
Joutoajan puuhat

Varusmiespalvelus Säkylässä

Niilo Härkälä:

Varusmiespalvelus Säkylässä

Maastossa, suunnitelmissa ruokailu! Kuva: Vilho Helenius.

Tervehdys taas lukijoille! Aamuja on takana 176 ja edessä 171 tätä kirjoittaessani, eli vähän yli puolenvälin ollaan! Kirjoitan tätä tekstiä lomalla, mutta kun tämä julkaistaan, olen jossain päin metsää, jossain päin suomea… Uusi saapumiseräkin saapuu pian piristämään päiviä töhöilyllään! Kerron hieman, kuinka ensimmäinen puolikas on mennyt, ja mitkä ovat yleiset fiilikset armeijasta tähän mennessä, nauttikaa!

Vaunukurssi

Tosiaan… hävettää hieman, kun edellisessä kirjoituksessa kerroin olevani paSi kuski… Ajokkini ei siis ole panssari Sisu, vaan Patrian valmistama uusi miehistönkuljetusajoneuvo, AMV. Laitteesta voi lukea lisää puolustusvoimien sivuilta, kohdasta kalustokuvastot, XA-360.

Tosiaan kurssi oli suht pitkä, noin kolme kuukautta. Itse vaunukurssi kesti tietysti pidempään, kuin sitä ennen suoritettu ajokorttikoulutus, jossa saimme C -ja C1E kortit taskuun. Vaunukurssilla opimme tuntemaan vaunun läpikotaisin. Vaunumiehen tulee osata huoltaa ja korjata ajoneuvoa sekä tietysti osata käsitellä ja ajaa sitä tiukoissakin paikoissa oikein. Vaunukurssi oli kaikin puolin mukava. Meistä pidettiin oikein hyvää huolta ja saimme suuren liudan uusia, hyviä kavereita.

Paluu omien pariin

Varusmiespalvelus Säkylässä

Valmiusjoukkojen sekä vaunumiehen koulutushaara-tunnukset. Kuva: Niilo Härkälä.

Vaunukurssin jälkeen palattiin takaisin omaan joukkueeseen, jonka käyttöön kyseinen ajoneuvo sitten miehistöineen siirtyi. Ajoneuvoa käytetään joukkueessa sen omaan tarkoitukseen; miehistön kuljetukseen. Oli kiva päästä takaisin tuttujen pariin, mutta rennohkon vaunukurssin jälkeen paluu varusmiehen arkeen oli ankara, sillä heti ruvettiin taas ”oikeisiin” hommiin! Valitettavasti en tätä nykyä enää saa viettää sitä kuuluisaa ”kuljun elämää”, vaan joudun toteuttamaan täysin samat tehtävät kuin koko muukin joukkue!

Korona ja armeija

Koko suomea ja maailmaa järisyttänyt tauti on vaikuttanut merkittävästi myös puolustusvoimissa. Ihan ensinnäkin tietenkin syklit, joka jakaa paljon mielipiteitä. Olemme siis kerrallaan kuukauden kiinni, pääsemättä sieltä minnekään, jonka jälkeen on kahden viikon lomajakso. Kuukausi kiinni on henkisesti sekä fyysisesti raskas monesta erilaisesta syystä, mutta toisaalta pitkä loma on palkitseva, varsinkin näin kesällä. Viime kiinniolon aikana vietimme kolme viikkoa metsäleirillä yhteen soittoon, joten loma kyllä tuli tarpeeseen! Joten, seuraavan kerran kun joku aloittaa ” silloin kun minä olin…” voin todeta takaisin, että kyllä sitä on tullut itsekin oltua! Kaiken kaikkiaan pitkä kiinniolo samojen ihmisten kanssa ja jatkuva tekeminen porukalla luo henkeä ja hyviä kaverisuhteita! Uskon silti puhuvan suurimman osan varusmiehistä puolesta, kun sanon, paluu normaaliin kiertoon ja viikonloppuvapaisiin olisi todellakin toivottavaa… Noh ainakin toistaiseksi vielä mennään näin!

Varusmiespalvelus Säkylässä

Taisteluammuntaa. Kuva: Vilho Helenius.

Yleisiä fiiliksiä

Armeija tähän mennessä on ollut itselle ylämäkeä ja alamäkeä, mutta enimmäkseen olen viihtynyt hyvin. Olen päässyt kokeilemaan paljon uusia asioita, jopa todella jännittäviä, ehkä pelottavia asioita ja kokemuksia on kertynyt povitaskuun sellainen määrä, ettei voi edes sanoa! On tullut nukuttua taivasalla vesisateessa ja herättyä keskellä yötä, jos jonkinmoisista syistä. On ollut lyhyempiä-, pidempiä -sekä yönyli marsseja ja vaikka mitä! tietysti suuri kasa kokemuksia on edessä, mutta tähänkin asti tyytyväinen voin olla. Hyvät kaverit ovat tietysti päällimmäisenä, kun kysytään mikä armeijassa on parasta! Olen myös oppinut itsestäni sekä omista rajoistani todella paljon. Veetutuksen sietokyky on kyllä noussut ja on pariin otteeseen myös tullut se raja jyrkästi vastaan. Moni, mukaan lukien minä on ”gonahtanunt” useampaan otteeseen ja näin tulee tapahtumaan vielä monesti!

Jutun loppuun voisin vielä liittää pari videota, jotka kuvaavat, mikä on meikäläisen tehtävä armeijassa!

Valmiusyksiköt – Maavoimien valmius kehittyy
Taistelukenttä 2020


Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Niilon kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluaatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa!

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös