Siirry sisältöön
Maailma on kotini

Köyliön ystävä

Marita Holkeri:

Ystävyys -patsas

Emil Cedercreutzin vuonna 1915 veistämä Ystävyys-patsas . Kuva: Marita Holkeri

Hyvät muistot synnyttävät siteen kotiseudulle, kotiseutuystävyyden. Tämä ystävyys innostaa tulemaan tutuille seuduille ja kannustaa toimimaan. Kaikki kohtaamiset kotiseudulla ilahduttavat.

Kun on asunut vuosikymmeniä poissa synnyinseudultaan, voi kokea tietynlaista vieraantumista. Kotikylä on muuttunut: oma tuttu koulurakennus on saanut ihan uuden käyttötarkoituksen. Kaupat, pankki ja posti ovat lopettaneet toimintansa. Jokin uusi talo on rakennettu tai vanha korjattu uuden näköiseksi. Kylätiellä tulee vastaan ihan vieraannäköistä väkeä. Metsää on kaadettu. Uutta peltoa on raivattu.

Mutta paljon on jäljellä tuttua: tiet ja risteykset ovat lähes samat kuin ennen. Suurin osa taloista ovat ennallaan. Pellot ja metsät ovat hyvin hoidettuja. Vastaan tulee myös tutunnäköistä väkeä.
Ja mikä parasta, tallella on paljon hyviä muistoja.

Näin ystävänpäivän läheisyydessä muistuu mieleen ystävät lähellä ja kaukana. Ystävyydelle ominaista on se, että se ei unohdu. Kun tapaa hyvän ystävän vuosien takaa, on kuin olisi juuri eilispäivänä tavattu. Yhteiset kokemukset ovat tuoreessa muistissa. Välimatkalla ei ole suurtakaan merkitystä. Vuosienkin jälkeen kohdattaessa kaikki yhdessä jaettu on edelleen yhteistä.

Köyliö-seuran Köyliön ystävät

Köyliö-seuran Köyliön ystävät-jaosto on tarjonnut minulle ja runsaalle joukolle ulkoköyliöläisiä mahdollisuuden osallistua monipuoliseen ystävätoimintaan, mikä on lujittanut sidettä entiseen omaan kotipitäjään. Helsingin seudulla, Porin, Rauman, Tampereen ja Turun alueilla sekä Köyliön lähipitäjissä järjestetään köyliöläisiä yhteen kokoavia tilaisuuksia, joiden aiheina voivat olla vierailut kulttuurikohteissa, Köyliö-seuran ajankohtaiset julkaisut, valokuva-arkisto, lukupiirit tai muut yhteiseen tapaamisiin innostavat asiat. Näissä kokoontumisissa väkeä yhdistää ystävyys omaan kotiseutuun. Köyliön murre pulpahtelee esiin keskusteluissa. Yhteiset muistot ja kokemukset tutussa kotipitäjässä on helppo jakaa muiden kanssa. Köyliön eri kylät ovat mukavasti edustettuina ulkoköyliöläisten piirissä. Yllättävästi kuulee ihan uuttakin tietoa pitäjän eri puolilta. Nyt olen ymmärtänyt sen, miten pieni on ollut aikoinaan oma reviirini kotikulmilla. Huomaan olevani varsin Tuiskula-keskeinen, mutta sallittakoon ylpeys omasta kotikylästä.

Köyliön ystävät-jaosto on 10-vuotias

Juhlavuoden runsaaseen ohjelmaan kuuluvat:

  • Ystäväkirkkopyhän messu 24.2. klo 10 Köyliön kirkossa, jonka jälkeen yhteisvastuulounas ja kirjalijavieras Paula Havasteen luento Köyliön SeurakuntatalollaJuhlavuoden aluetapaamisia on:
  • 16.2. Turussa
  • 30.3. Köyliön lähialueet Harjavallassa Emil Cedercreutzin Museossa
  • 27.4. Raumalla
  • 4.5. Porissa
  • Syksyllä jatketaan 21.9.Tampereella
  • 28.9. Helsingin seudulla
  • Köyliö-päivät 29.-30.6.2019
  • 10-vuotisjuhlaa vietetään elo-syyskuun vaihteessa Köyliössä

Näistä tapahtumista ja tilaisuuksista on tarkempia tietoja Köyliö-seuran verkkosivuillaTervetuloa mukaan!

Runoja -vihkoon keräsin muistovärssyjä ystäviltä ja tuttavilta

Ystävyyden kokeminen ja jakaminen ei kulu aikojen saatossa. Se on aina yhtä tärkeää. Lapsuudessani ei vielä ollut painettuja ystäväkirjoja, joiden valmiisiin kysymyksiin annetaan ystävien vastata. Silloin kirjoitettiin ystävän ”runokirjaan” ystävyysrunoja. ”Kolme sanaa sinulle, ole ystävä minulle” on ollut muistona monessa runovihossa.

Opettajani Paula Härkälä kirjoitti minulle muiston kesäkuun 1. päivänä vuonna 1958 Tuiskulan kansakoulussa: ”Mä peittäisin kukkasin tiesi. Kunpa elämäs onnekas ois! Kunpa riemun hetkiä paljon Sinun tiellesi taivas tois!” Nämä sanat ovat ilahduttaneet minua kaikkina vuosina. Pieni runokirjani on edelleen tallella. Sen selaaminen nostaa yhä uudelleen mieleeni rakkaita muistoja kotiseudultani.

Runokirja

Runovihon merkittävät muistorunot. Kuva: Marita Holkeri


 

Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Maritan kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa.

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös