Siirry sisältöön
Maailma on kotini

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaassa?

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaahan

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaahan? Kuva: Sanna Kinnunen.

Sanna Kinnunen:

Lomamatka tulossa. Miten käy painonhallinnan loman aikana? Lihonko taas kolme, neljä kiloa lomalla, kuten aikaisemmilla lomillani olin tehnyt? Näitä kysymyksiä pohdin ennen kahden viikon lomaani, joka tällä kertaa suuntautui Thaimaahan.

Aikaisempi kokemukseni lomien lihottavasta vaikutuksesta oli kirkkaana mielessä. Painoa oli kertynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana viisitoista ylimääräistä kiloa eikä painonpudotus ottanut onnistuakseen. Tänä syksynä olin kuitenkin onnistunut pudottamaan painoani jo kahdeksan kiloa ja enkä millään olisi halunnut palata takaisin lähtöruutuun tai edes sitä kohti. Jotain olisi tehtävä toisin kuin aikaisemmin, jolloin lomalla oli aina kertynyt kiloja lisää. Nyt oli pakko miettiä etukäteen strategia, että miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaahan.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan: kuluta se mitä syöt

Niin yksinkertaista sen pitäisi olla, Tulisi kuluttaa vähintään se mitä syö. Tiesin, että Thaimaassa on kuuma ja lämpimässä ilmastossa minkäänlainen hikiliikunta ei tuntunut järkevältä. Piti siis keksiä arkeen pieniä asioita, joilla saisi kulutettua energiaa.

 • kulje portaat kävellen, älä käytä hissiä
 • harrasta vesijumppaa uima-altaassa
 • tutustu lähiympäristöön kävellen
 • tee 3-4 yli 10 000 askeleen kävelylenkkiä viikossa
 • laskuveden aikaan rannalla kävely pehmittää myös kovettuneet jalkapohjat
 • älä käytä taksia tai tuk-tukia kuin pitkiin, yli 10 kilometrin, matkoihin

Valitse ruokasi oikein

Thaimaalainen keittiö monimuotoista ja sen perusta on riisi, jota höystetään curreilla, kasviksilla, kalalla, äyriäisillä ja lihalla. Perinteinen Thaimaalainen ruoka on terveellistä sekä kevyttä ja päätinkin, että söisin vain thaikeittiön antimia. Länsimaista ruokaa olisi tarjolla lähes joka ravintolassa, mutta sitä päätin välttää. Minua huokuttivat thaikeittiön viisi perusmakua, joita ovat makea, hapanimelä, katkera, suolainen ja polttava. Niihin päätin tutustua lomani aikana. Olin jo suomessa tottunut tuliseen ruokaan ja yksi lempiravintoloista kotona on porilainen Tamarin, joka tarjoilee thaimaalaista ruokaa. Minua ei siis pelottanut uudet mauat, vaan olin jo ennestään tottunut ja ihastunut niihin. Tein listan kielletyistä ruuista. Melkein kaikkia listalle päätyneistä ruuista vältän jo normaalissa arjessanikin, joten mitään suurta kieltäytymisen tuskaa ei ollut tiedossa.

Kiellettyjen listalle päätyivät:

 • pitsa
 • pasta
 • ranskalaiset perunat
 • friteeratut ruuat
 • valkosipulileipä
 • karkki
 • limsa
 • alkoholi

Hyvällä aamupalalla jaksaa pitkään

Hotellimme Buri Taran aamupala oli runsas ja monipuolinen. Tarjolla oli myös raskaita ja rasvaisia ruokia: pekonia, nakkeja ja vehnänuuudeleita. Ne jätin suosiolla muille ruokailijoille ja valitsin itselleni jugurttia hedelmien kera, lisää hedelmiä, munakasta sipulin ja kinkun kanssa. Kahvia lisäksi tottakai, eihän aamu lähde käyntiin ilman sitä.

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaassa.

Aamupalaksi maustamatonta jugurttia eksoottisten hedelmien kera. Kuva Sanna Kinnunen.

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaassa.

Kokki paistoi toiveiden mukaislla täytteillä munakkaita aamupalaksi. Kuva Sanna Kinnunen.

Lounaaksi söin lisää hedelmiä

Kaikkialla katujen varsilla oli kojuja, joissa oli tarjolla perinteisiä thaimaalaisia pannukakkuja. Ne jätin suosiolla muille ja valitsin lounasaikaan samaisesta kojusta erityisen herkun, joka täytti vatsaa, mutta oli kevyttä. Söin hedelmäsmoothien jugurtin kera. Mitättömällä hinnalla sai valita eksoottisista hedelmistä yhden tai kaksi ja niistä sekoitettiin jugurtin ja maidon sekä jääpalojen kanssa juotava juoma, joka vei nälän. Oikeaa reseptiä etsiessä tuli tehtyä muutama harhaostos, mutta aika nopeasti löysin kojun, jossa ainekset olivat juuri oikeat; ei liikaa jääpaloja ja runsaasti hedelmää ja jugurttia. Tuo ystävällinen thaineito laittoi sekaan myös maitoa, mitä hänen kilpailijansa eivät käyttäneet. Maitotuotteet ovat muutenkin uudempia tuttavuuksia Thaimaassa ja perinteisessä thaikeittiössä niitä ei käytetä.

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaassa.

Kadulla oli kojuja, joista myytiin hedelmiä sellaisenaan tai sekoitettuna herkulliseen smoothieen, Kuva Sanna Kinnunen.

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaassa.

Iltapäivän herkku oli lattekahvi. Kuva Sanna Kinnunen.

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaassa.

Thaimaalainen ruoka on kevyttä ja usein tulisesti maustettua. Kuva Sanna Kinnunen.

Tunnelma on osa ruokanautintoa

Illalla oli taas nälkä. Usein jo  aamupäivällä mietittiin mihin mennään illalla syömään. Vaihtoehtoja riitti. Meitä viehätti rantakadun pienet ravintolat ja ns. foodmarketit, joita oli useita. Foodmarketissa pienet ruokakojut olivat kokoontuneet samalle alueelle ja kukin möi omanlaistaan tarjottavaa. Oli alkupala-, ruoka-, juoma- ja jälkiruokakojuja. Meidän suosikiksemme muodostui alue, jossa ruoka tarjoiltiin kertakäyttöisten astioiden sijasta posliinissa, pestävissä, astioissa.

Lempiruuikseni muodostuivat erilaiset kanaruuat ja erityisesti se, jossa on cashew-pähkinöitä. Ruokailu alkoi yleensä alkupaloilla, joista mielestäni parhaita olivat kasvistäytteiset kevätrullat. Niitä söin vaikka friteeratut ruuat olivatkin kiellettyjen listallani. Kevätrullat olivat erityisen hyviä ja pehmeitä, päinvastoin kuin olin suomessa tottunut. Suomessa syömäni kevätrullat ovat rapeita ja kovakuorisia. Molemmissa oli sama maku, mutta taikina oli jollain lailla erilaista Thaimaassa.

Jälkiruokaa en yleensä ottanut. Paria poikkeusta lukuunottamatta. Silloin yritin valita mahdollisimman kevyttä ja raikasta: sorbettia.

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaassa.

Tunnelma rantaravintolassa auringon pian laskiessa oli osa ruokailunautintoa. Kuva Sanna Kinnunen.

Herkullisia kevätkääryleitä en voinut vastustaa, vaikka etukäteen niin suunnittelinkin. Kuva Sanna Kinnunen.

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaassa.

Pelkät kasviksetkin olivat herkullisia riisin kera. Kuva Sanna Kinnunen.

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaassa.

Broileria pieninä paloina basilikan kanssa, tulisuutta sopivasti ja lisänä papuja ja pieniä punaisia paprikoita. Taustalla annos katkarapuja ja riisiä. Kuva Sanna Kinnunen.

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaassa.

Jälkiruuaksi raikas sorbetti kruunasi aterian. Kuva Sanna Kinnunen.

Huolehdi nestetasapainosta

Nestettä kului kuumassa ilmastossa runsaasti. Matkanjärjestäjä suositteli, että juomaksi otettaisin muutakin kuin vettä suolojen saamisen turvaamiseksi. Minä löysin paikallisesta marketista Aloe Vera -juoman, jossa oli seassa aloe veran paloja. Aluksi sellaiset klimpit juoman seassa tuntuivat oudoilta, kun sellaista ei osannut odottaa. Tuosta juomasta muodostui minulle kuitenkin yksi lemppareista, jota nautin illalla kynttilän valossa parvekkeella.

Miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaassa.

Aloe Vera -juoma toimi viinin korvikkeena illanistujaisissa parvekkeella. Kuva Sanna Kinnunen.

Tulos: o kiloa

Nyt matkalta on jo kotiuduttu ja pahimmat turvotuksetkin karistettu. Matka oli oikein onnistunut eikä vähiten siksi, että matkamuistoja ei jäänyt vyötärölle lainkaan. Paino on sama kuin matkalle lähdettäessä. Kannatti miettiä mitä suuhunsa pisti eikä matkan viehätys kärsinyt siitä yhtään. Nyt siis tiedän miten selvitä lihomatta kahden viikon lomamatkasta Thaimaassa.


Haluatko lukea muita Sannan kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta. Jaa teksti hänelle somessa!

2 kommenttia

 1. Kalevi Salmi 21.1.2019 klo 13:34

  Olipas hauskanen kirjoitus, rohkaiseva, ihanan kauniita kuvia, sylki herahti kielelle.

  • Sanna 21.1.2019 klo 14:03

   Kiitos!

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös