Siirry sisältöön
Teatteri ja hänen väkensä

Perunajauhovellu

Veikko Salo on kirjoittanut tämän tekstin vuonna 1985 ja se on julkaistu samana vuonna Minä ja mun taloni-näytelmän käsiohjelmassa, josta sen on puhtaaksikirjoittanut Anneli Laine: 

”Pikkupoikana kotonani Kylä-Marttilassa oli jokiranta saunan tykönä yksi mieluisimmista paikoista. Siellä tapahtui aina jotakin. Varsinkin meillä pikkupojilla oli paljon tekemistä. Kalastettiin. Ravustettiin. Melottiin vanhalla taikinakaukalolla. Uitiin ja tehtiin mitä vain pikkupoikien mieleen tuli.

Aikuisille ranta oli monen työn tekopaikka. Virutettiin pyykkiä ja pestiin mattoja. Ranta oli joskus täynnä mattopyykkäreitä. Jos kaivot kuivuivat, ajettiin rannasta vettä karjalle.

Syksyllä rantaan tuotiin perunamylly, suuria puusaaveja ja monta laatikollista perunoita. Ruvettiin tekemään perunajauhoa. Perunat pestiin joessa isossa rimapohjaisessa laarissa puhtaaksi. Pesun jälkeen perunat jauhettiin myllyllä hienoksi sakaksi. Sakka pantiin saavin yli kiristetyn harvan kankaan päälle. Vedellä valellen ja vesikupilla sekoittaen sakka pestiin niin, että vesi kerääntyi alla olevaan saaviin. Pesty sakka vietiin karjalle. Päivän työn jälkeen oli rannassa monta suurta puusaavia täynnä harmaata vettä.

Seuraavina päivinä naiset kävivät rannassa kaatamassa jo kirkastuneista saaveista varovasti veden pois. Kaatoivat puhdasta vettä tilalle ja sekoittivat pohjaan painuneet perunajauhot uudestaan veteen. Näin jatkettiin joitakin päiviä, kunnes jauhot olivat valkoisia. Kun viimeinen vesi kaadettiin pois, saavin pohjalla oli valkoinen perunajauhokakku, joka leikattiin palasiksi ja kuivattiin. Näistä paloista saatiin rikkomalla ja jauhamalla sekä perunajauhot että -ryynit. Niistä äiti keitti sen maailman parhaan klomppisen perunajauhovellun tai -puuron.

Meille pojille tämä kaikki oli mielenkiintoista ja hauskaa, jota mielellään muistelee. Tekijöilleen se varmasti oli täyttä työtä, josta oli romantiikka kaukana. Kylmissä vesissä kun päiväkausia kluttasi.”

Perunajauhovellu

Minä ja mun taloni -näytelmän käsiohjelman kansi vuodelta 1985.


Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Veikon kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Annelin kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa.

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös