Siirry sisältöön
Teatteri ja hänen väkensä

”Voi pyärtymys, ko olitte hyvi!”

Susanna Salo-Kimppa:

Tuiskulan kesäteatteri kokemuksia

Yleisöpalautetta saamme aina kohdatessamme asiakkaan – puhelimessa, lippuluukulla ja portilla. Kovin harvinaista ei ole sekään, että maailmalla joku tarttuu hihasta ja kertoo käynnistään. Kuva: Sanna Kinnunen.

Sanotaan, että kissa kiitoksilla elää, mutta harrastajakesäteatterin kohdalla palaute ja vuorovaikutus yleisön kanssa ovat yhteisen tekemisen riemun ohella tärkeitä juttuja. Tuiskulan Kesäteatteri on 45-vuotisen historiansa aikana saanut osansa kiitoksista ja se on aivan varmasti palautteen ollessa niin positiivista myöskin antanut rohkeutta tekemiseen ja uskoa onnistumisiin.

Se, että Tuiskulassa on aina tehty omannäköistä teatteria välttäen klassikoita ja kesäteattereille tyypillisiä komedioita ja farsseja, on osaltaan varmasti rajannutkin katsojakuntaamme. Koska pyrimme kaikessa luonnolliseen tulkintaan ja autenttisuuteen joka osa-alueella, olemme senkin vuoksi olleet tavallaan ”outolintusia” suomalaisessa kesäteatterigenressä. Samalla tämä valinta on ollut paras markkinavalttimme, jolle on löytynyt uskollista katsojakuntaa jo sukupolvien ajan.

”Tuiskula ei petä!”

Autenttisuuden ohella näytelmämme ovat aina ammentaneet omasta historiastamme. Oma paikallinen historiamme on niin monivaiheista ja mielenkiintoista kartanokulttuureineen, Suomen suurimpine torpparilaitoksineen ja sodan jälkeisine räisäläisten asuttamisineen, että lähdemateriaalia on saatavilla runsaasti. Sen lisäksi tarinat ovat meille olleet tärkeitä, jotta inhimillisyys ja elämänmakuisuus säilyisivät esityksissä.

”Näytelmä oli kesän hienoimpia teatterielämyksiä. Historiallinen epookki on aina ollut minulle kuivaa ja kankeaa -tämä oli raikas ja monikerroksellinen!”

Moni on löytänyt juurensa ja tarinansa näyttämöltämme ja näin kokenut suuriakin tunteita näytelmien myötä. Nämä palautteet ovat ehkä kaikkein vaikuttavimpia ja koskettavimpia meidän tekijöiden kannalta. Se, että katsoja soittaa jälkikäteen, lähettää kirjeen tai kortin ja kertoo tarinansa ja heränneet muistonsa, on kaunis kiitos työllemme.

”Kiitokset taas elämysmatkasta lähimenneisyyteen. Tunteet pinnassa esitystä sekä katselimme että kuuntelimme. Kaikki oleellinen oli mukana näyttämöllä!”

Moni katsojamme on myös yllättynyt löytäessään Satakunnan sydämestä teatterin, joka tekee esityksensä tiukassa ammattiohjauksessa mutta kuitenkin pääosin harrastajien voimin. Katsojakuntamme tuleekin nykyisin hyvin laajalta alueelta satojen kilometrienkin päästä.

”Kiva tuoda vantaalaisia naapureita/ystäviä vuosittain Tuiskulaan, ei riskiä pettymyksestä.”

Erityisen paljon saamme kiitosta kokonaisuudesta ja ihmettelyä ison joukon saumattomasta yhteistyöstä ja onnistumisesta joukkona. Toki katsojillamme on myös joukossamme kestosuosikkeja, jotka ujostellen lukevat heihin kohdistuneita kiitoksia. Lapsemme ovat kuitenkin erityistä ihastusta kollektiivisesti herättävä joukkio, joista itsekin olemme ylpeitä – heissä kun on teatterimme tulevaisuus.

”Kiitos, eilen olimme!!! Kyllä olivat nuo lapsukaiset niin luannikkaita ja ihania!!! Ei taaskaan tultu turhaan täältä matkan takaa!”

Junioriosastomme eli parhaat positiivisen palautteen kerääjämme! Kuva on kesän 2019 näytelmästä Kotomaan vaaran vuaret. Kuva: Marketta Härkälä.

Tuiskulassa on teatteria tehty jo niin kauan, että myös kaikki teatterin ympärillä tapahtuva palvelu liikenteenohjauksesta ravintolapalveluihin on hioutunut joustavaksi ja näissä olosuhteissa toimivaksi. Siksi saammekin paljon asiakaspalautetta juuri kaiken sujumisesta niin kivasti ja ystävällisesti. Asia mihin emme kovinkaan paljon voi vaikuttaa, mutta mistä meitä myös kiitetään, on tienvarsien kauneus matkalla kyläämme. Tienvartemme ovatkin niittykukin koristetut ja toki aina toivomme tienpitäjiltä mahdollisimman myöhäistä niittoajankohtaa, jotta tästä ilosta katsojammekin saisivat nauttia.

Tuiskulan kesäteatteri kokemuksia

Herkulliset munkit ja makkarat sekä ystävällinen ja sujuva palvelu Ravintola Riippakoivussamme saa myös paljon kiitosta. Kuva: Sanna Kinnunen.

Palvelu kaikkineen onkin yksi meille tärkeistä asioista, mikä lähtee jo lipunmyynnistä. Saamme valtavasti palautetta juurikin siitä, että ihminen vastaa puhelimeen, ottaa vastaan erityistoiveet ja kertoo käytännöistä. Tällä yritämme saada teatteriin tulon mahdollisimman joustavaksi. Samalla saamme jutella katsojiemme kanssa, kuulla heidän kommenttejaan ja tarinoitaan, mikä on tärkeää myös meille. Henkilökohtaisen palvelun harvinaisuus ja sen arvostus on ollut yllättävääkin.

Koska tätä teemme iloksi katsojillemme tästä itsekin nauttien, on siis palaute suurin kiitos ja mittari meille onnistumisestamme ja sitä ilolla ja opiksi ottaen kuuntelemme! Nöyräksikin kaikki se kaunis palaute meidät tekee.

”Saa kai sitä väittää vaik mitä, mut kyl se o vale, et Kansallisteatteri olis muka Helsinkis. Meinaa, ko se sit kumminki o Köyliin Tuiskulas.”

”Olisha se ollut sanomattakin selvää, että tuiskulalaiset osaavat tehdä laadukasta, herkkää, monipuolista ja koskettavaa teatteria.”

”Voi pyärtymys, ko olitte hyvi! Hianoimppi suviteatteriesityksi, mitä olen ikä nähny. Kiitos koko väel! Heli”


Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä. 
Haluatko lukea muita Susannan kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa!

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös