Siirry sisältöön
Työtä ja tienstii

Euran Fysikaalinen Hoitolaitos

Sanna Kinnunen:

Euran Fysikaalinen Hoitolaitos

Euran Fysikaalisen Hoitolaitoksen logon on suunnitellut Kari Murto.

Euran Fysikaalinen Hoitolaitos on perustettu vuonna 1981. Yrityksen on perustanut fysioterapeutti Kari Valtonen. Hoitolaitos on saanut perustamisluvan Lääninhallitukselta 25.2.1981 ja avaamislupakin saatiin 6.5.1981. Tuohon maailman aikaan terveydenhuollon toimijoiden piti hakea lupaa lupien hakemiseen ja toiminnan aloittamiseen myös kunnasta. Ensimmäisellä kierroksella Euran kunnan terveyslautakunta epäsi luvan, vedoten pieneen maalaispaikkakuntaan, jossa tarvetta kyseiselle toiminnalle ei olisi. Kari oli kuitenkin sitkeä ja haki lupaa myös toistamiseen ja silloin se heltisi. Aika on näyttänyt, että myös pienellä paikkakunnalla on ollut tarvetta yksityisen fysioterapeutin palveluihin.

Ensimmäiset toimitilat jäivät pian pieniksi

Ensimmäiset toimitilat yrityksellä olivat Vahenojantiellä sijaitsevassa pienessä omakotitalossa, joka oli vuokrattu toimitiloiksi. Karin lisäksi yrityksessä työskenteli myös kuntohoitaja Jarmo Sinkkonen. Hyvin pian kuitenkin tuli tarve isommista tiloista ja 1.11.1982 Euran terveyslautakunta hyväksyi käyttöön uudet isommat toimitilat ns. Nohkolan entisessä navetassa. Fysikaalinen Hoitolaitos sai vuokrata navetan tilat käyttöönsä. Tilat olivat olleet Euran kunnan työkeskuksen käytössä ja vapautuivat, kun heille rakennettiin omat tilat Filppulantielle. Vanhassa navettarakennuksessa alkoi myös kuntosalitoiminta, kun samassa rakennuksessa toiminut Hankkija muutti pois. Kuntosali perustettiin vanhoihin Hankkijan tiloihin hoitotyön avuksi vuonna 1987 ja laitteet olivat siihen aikaan hyvin ajanmukaiset ja lääkinnälliseen kuntoutukseen suunnitellut. Yrityksen fysioterapeutit hyödynsivät kuntosalin laitteita työssään, mutta siellä kävi myös ulkopuolisia asiakkaita.

Euran Fysikaalinen Hoitolaitos

Euran Fysikaalinen Hoitolaitos toimi tässä talossa vuosina 1982-1994. Kuva on otettu elokuussa 2019, jolloin rakennuksessa toimii Luonasravintola Idylli ja esihistorian opastuskeskus. Kuva: Sanna Kinnunen.

Euran Fysikaalinen Hoitolaitos

Hoitolaitoksen kuntosalillla kävi asiakkaita kuntoutettavista veteraaneihin. Kuva: Sanna Kinnunen.

Yhteistyö veteraanien kanssa kesti yli 30 vuotta

Pitkään kestänyt yhteistyö Euran Sotaveteraanien ja Sotainvalidien kanssa alkoi myös jo heti kuntosalin perustamisen jälkeen. Sotaveteraani Markus Aaltosen ehdotuksesta alkunsa saanut yhteistyö alkoi vuonna 1987 suurella innolla. Sotiemme veteraanit kävivät Hoitolaitoksen kuntosalilla vakiovuorollaan kerran viikossa veloituksetta ja tämä yhteistyö jatkui yli 30 vuotta, kunnes veteraanien toimintakyky hiipui.

Työntekijöitä tarvittiin monta

Uusia työntekijöitä yritykseen palkattiin myös, vuonna 1982 aloitti työnsä fysioterapeutti Heli Junnila ja vähän ajan kuluttua myös fysioterapeutti Mervi Lammensalo. Vuonna 1988 työnsä yrityksen palveluksessa aloitti fysioterapeutti Anne Valla. Lukuisia muitakin kesätyöntekijöitä ja sijaisia yrityksessä on ollut. Parhaimmillaan yrityksessä on omistajan lisäksi ollut yhtä aikaa viisi palkattua työntekijää, joista yksi oli ajanvaraussihteeri. Pisimpään, eläköitymiseensä asti, vastaanotossa työskenteli Pirjo Kaila.

Yhteistyö Laitilan Lääkäriaseman kanssa toi yksityislääkärien vastaanotot Euraan

Laitilan Lääkäriasema toimi Fysikaalisen Hoitolaitoksen vuokralaisena vuodesta 1990 lähtien useiden vuosien ajan. Useiden eri alojen erikoislääkäreitä otti potilaita vastaan Hoitolaitoksen tiloissa. Palvelu loppui vasta, kun moni lääkäri lopetti yhtä aikaa eri syistä eikä lääkäreitä välttämättä enää kiinnostanut maaseudun etäpisteessä työskentely, kun muutakin työtä oli paljon.

Omat, uudet toimitilat valmistuivat vuonna 1994

Euran Kunto-Nummi- niminen taloyhtiö rakennettiin Valimontielle vuonna 1994, johon suunniteltiin myös Euran Fysikaaliselle Hoitolaitokselle uudet edistykselliset toimitilat kuntosaleineen. Samassa talossa toimi myös hammaslääkäri Heikki Matilainen omalla vastaanotollaan ja muina osakkaina taloyhtiössä oli Veikko Helin. Rakennuksen on rakentanut Rakennusliike veljet Koivisto Oy.

Euran Fysikaalinen Hoitolaitos

Kiinteistöosakeyhtiö Kunto-Nummi valmistui vuonna 1994. Kuva on otettu vuonna 2012. Kuva: Sanna Kinnunen.

Sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 2004

Vuonna 2003 fysioterapeutti Tero Kinnunen tuli yrityksen palvelukseen osa-aikaisesti. Hän työskenteli myös osa-aikaisessa virassa Euran Terveyskeskuksessa samanaikaisesti. Näihin aikoihin Kari Valtonen täytti viisikymmentä vuotta ja sai silloiselta Te-keskukselta yhteistyötarjouksen yrityksen kehittämisen merkeissä. Koulutuksen yhtenä aihealueena oli myös sukupolvenvaihdos yrityksessä. Karilla oli ollut jo jonkin aikaa niin paljon potilastyötä, että hänen mielestään yrityksen kehittäminen ja vuorovaikutus henkilökunnan kanssa kärsi. Hän mietti haluaisiko joku työntekijöistä jatkaa yritystä. Tero Kinnunen vastasi myöntävästi ja asian valmistelu lähti käyntiin. Marraskuussa 2004 Euran Fysikaalisen Hoitolaitoksen toimitiloineen osti fysioterapeutti Tero Kinnunen. Kari Valtonen jäi samaan rakennukseen omiin toimitiloihinsa tekemään akupunktiohoitoja ja avusti uuden yrittäjän alkuun. Toiminta jatkui samanlaisena entisten työntekijöiden kanssa.

Muutoksia toimitiloihin vuonna 2019

Vuoden 2018 syksyllä Euran kunta ilmoitti olevansa kiinnostunut ostamaan rakennuksen, jo pitkään uusia toimitiloja etsineen, toimintakeskuksen tiloiksi. Vuoden 2019 alusta alkaen Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaat jäivät pääsääntöisesti pois ja suuret tilat tulivat Fysikaaliselle Hoitolaitokselle tarpeettomiksi. Kaupat rakennuksesta syntyivät maaliskuussa 2019 ja Euran Fysikaalinen Hoitolaitos siirtyi vuokralaiseksi toukokuussa Euran kunnalta ylimääräisiksi jääneeseen tilaan samassa rakennuksessa, jossa hammaslääkäri Heikki Matilainen oli ottanut ennen eläköitymistään potilaita vastaan. Toiminta siis jatkuu samassa osoitteessa edelleen. Kokonaista kuntosalia ei käytössä enää ole, mutta muutamia laitteita hoitohuoneessa edelleen on. Tero Kinnunen on tällä hetkellä yrityksen ainoa työntekijä. Hänen vaimonsa Sanna Kinnunen auttaa toimisto- ja markkinointityössä muutaman tunnin päivässä.

Euran Fysikaalinen Hoitolaitos

Yrityksen nykyiset toimitilat sijaitsevat osoitteessa Valimontie 1, Eura. Tervetuloa hoitoon! Kuva: Sanna Kinnunen.

Toiminta jatkuu edelleen

Euran Fysikaalisen Hoitolaitoksen tavoitteena on alusta asti ollut asiakkaan kokonaisvaltainen hoito ja auttaminen. Tällä hetkellä tavoite on edelleen sama: tyytyväinen asiakas, joka on saanut avun fyysisiin vaivoihinsa ja samalla Tero on esimerkiksi kiristänyt pyörätuolin ruuvit tai auttanut apuvälineen hankinnassa. Tervetuloa hoitoon!


Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita Sannan kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa kirjoitus hänelle somessa!

 

 

 

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös