Siirry sisältöön
Teatteri ja hänen väkensä

Juha

Susanna Salo-Kimppa:

Juha Kulmala Tuiskulassa

Nuori Axel (Juha Kulmala) ja vaimonsa Louise (Heli Lehto-Lintunen) v.2009. Kuva: Simo Nummi.

Tuiskulan näyttelijöistä suurin osa on ajautunut harrastukseensa vähän vahingossa. Sitten mukana on joitakin, joille luontainen vietti näyttämölle ja esiintymiseen on tuonut mukaan toimintaan. Juha Kulmala on yksi näistä luonnonlahjakkuuksista.

”Karismaattinen Juha Kulmala hallitsee näyttämöä paroni Axelina…”

Juha tuli Tuiskulan Kesäteatteriin ensimmäiseen rooliinsa vuonna 2005. Innokkuutta oli vaikka muille jakaa ja nuoren miehen rohkeus ja heittäytymiskyky oli jo heti nähtävissä. Ilmankos hän pian löysikin itsensä Tampereelta Suomen Teatteriopistosta. Samaisessa paikassa kaksi Tuiskulan miestä, Pekka Saaristo, joka oli paljon ohjannut Tuiskulaan ja nyt opetti opistolla, ja Juha, joka siellä opiskeli, kohtasivat. Tuiskulassa oli alkamassa vaativa projekti paroni Axel Cedercreutzista kertovan näytelmän parissa, johon Saaristo oli jo kiinnitetty ohjaajaksi. Pekka näki Juhan taidot ja Juha vastaavasti arvosti Pekan ohjaustapaa, joten Juha palasi kotiteatteriinsa vuonna 2009.

Axelin rooli oli nuorelle miehelle vaativa jo siksikin, että roolihenkilö vanheni näytelmän edetessä 40 vuotta. Juha valmistautui rooliinsa tarkkailemalla vanhempien miesten liikkeitä ja eleitä ja harjoittelemalla näitä peilin edessä. Omaa isoisäänsä siirtyi Juhan mukana rooliin samana vuonna, kun isoisä nukkui pois. Siitäkin syystä tärkeän läheisen menetys yhdistyy edelleen Axelin rooliin.

Juha Kulmala Tuiskulassa

Vanha Axel (Juha Kulmala) v.2009. Kuva: Simo Nummi.

Hassu ja kurinalainen heittäytyjä

Axelin jälkeen komeaääninen ja –raaminen Juha on näytellyt ammattiteattereissa Valkeakoskella, Porissa ja nykyisin Raumalla, mutta aika säännöllisesti päässyt Tuiskulankin luonnonnäyttämölle harrastajien pariin. Hyvä niin, koska Juhan seurassa muutkin uskaltavat kokeilla, tarjoilla ja heittäytyä. Juhan tapa näytellä, sivustaseuraajan näkövinkkelistä, on tarjota ohjaajalle erilaisia tyyppejä niin kauan, että lopullinen hahmo löytyy. Välillä hervottomalta tuntuvan huuliveikon takana on kuitenkin hyvinkin vakavasti asioista selvää ottava ammattilainen, jolle roolin tarina, taustat ja motiivit ovat tärkeitä työkaluja roolin tekemisessä.

Juhan ammattitaito on omillemme niin aukottoman selvää, että teatterilaisille oli ennakkoepäilyistä huolimatta helppoa asettua Juhan ohjaukseen vuonna 2015 Sähkö virtaa suanis-näytelmässä, joka oli Juhan esikoisohjaus. Ohjaajana hän on lempeän vaativa, roolit tarkasti taustoittava ja perusteellinen. Ohjaaja-Juha on aivan eri ihminen kuin näyttelijä-Juha, siksi kai hän edelleen miettii, kummasta itse pitää enemmän. Molempiin tehtäviin mies on selkeän lahjakas.

Juha Kulmala Tuiskulassa

Valto (Juha Kulmala) ja Anna (Tiia Kinnunen nyk. Sillanpää) ”Sie taiat tykätä miust, ko tuol viisii tunteilet” v.2012

Tuiskulan Tauno Palo

Koska Juhaa on siunattu lahjojensa lisäksi komealla ulkonäöllä, ovat sankariroolit langenneet hänelle kuin itsestään. Joskus olemme huviksemme laskeneet, kuinka montaa Tuiskulan naista hän on rooleissaan suudellut. Toisaalta Juha on hyvin iätön näyttelijä; hän asettuu yhtä helposti ja uskottavasti vanhempien miestenkin rooleihin. Joka tapauksessa Tuiskulan katsomossa on Juhalle muodostunut jo aikamoinen Fan Club, koska aika usein meiltä tiedustellaan nimenomaan hänen mukanaoloaan. Uskoaksemme Juhan perässä on siirtynyt katsojakuntaa myös ammattiteattereiden katsomoihin hänen näyttelijäntyönsä vuoksi.

Maria (Aino Kimppa) ja Jaakko (Juha Kulmala) häälaulunsa tunnelmissa v.2013. Kuva: Simo Nummi.

Eeva (Reetta Hulmi) ja Johan (Juha Kulmala) v.2014. Kuva: Simo Nummi

Juha Kulmala Tuiskulassa

Huunosen leski (Susanna Salo-Kimppa), Konsta (Juha Kulmala) ja kulkuri (Kari Krusberg) 2016. Kuva: Simo Nummi.

Itse olen saanut tehdä töitä Juhan kanssa sekä ohjaajan rinnalla että vastanäyttelijänä. Molemmat ovat kokemuksena olleet helppoja ja luontevia, vaikkakaan näyttämöllä hänen tasolleen on mahdotonta yltää. Siitä huolimatta Juha tekee esiintymisen vastanäyttelijälleen helpoksi myötäelämällä, auttamalla ja paikkaamalla. Tänäkin vuonna Annana Kotomaan Vikun rinnalla on turvallista astella Tuiskulan näyttämölle. Ain se on veolaamas, mut on siin vakavaki pualens.

Tässä teatterimme näyttelijöitä esittelevässä sarjassa on aiemmin esitelty Eila Laine ja Veikko Salo.


Haluatko lukea muiden Sanokaas mun sanonee -blogin kirjoittajien juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea muita tämän kategorian juttuja? Ne löydät tästä. 
Haluatko lukea muita Susannan kirjoittamia juttuja? Ne löydät tästä.
Haluatko lukea kirjoittajien esittelyt? Ne löydät tästä.

Tunnetko jonkun, joka voisi olla kiinnostunut tästä asiasta? Jaa teksti hänelle somessa!

Kirjoita kommentti

Vieritä ylös